Australský sněhový dort PAVLOVA s jahodami a kiwi

Dort Pavlova – to je křehký korpus z vyšlehaných bílků, s krémovou vrstvou šlehačky ozdobený ovocem. Díky své nadýchané konzistenci a čerstvému ovoci je ideální sladkou tečkou pro horké letní dny. Ne náhodou tento dezert začali poprvé připravovat ve slunečné Austrálii. Anebo na Novém Zélandě – o jeho původu se mezi oběma národy živě diskutuje. Shodnou se ale na tom, že jméno dostal dort Pavlova po slavné ruské baleríně Anně Pavlově, která v 20. letech 20. století vystupovala u protinožců a inspirovala je k přípravě tohoto dortu.

Dnes je tento sněhový dort oblíbený jako dezert na různých rodinných oslavách, často se ale připravuje také na Vánoce. Pokud se rozhodnete jej připravit, je dobré si den nebo i více dnů dopředu připravit korpus, který ozdobíte až před servírováním. Tak nenavlhne a neztratí nic ze své křupavosti.

Australský sněhový dort Pavlova s ovocem - Ochutnejte svět

Recept na dort Pavlova s ovocem

Co potřebujete

  • 4 bílky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • jahody a kiwi (případně jakékoli jiné ovoce)

Ingredience na dort Pavlova - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Nejprve je třeba vyšlehat bílky. Vejce, která by měla mít pokojovou teplotu, rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší nádoby a začněte je šlehat na nízký stupeň. Tak se vyšlehají pomaleji a budou pevnější.
  2. Jakmile jsou bílky pevné a je možné sníh tvarovat, přisypejte přibližně polovinu cukru. Prošlehejte, dokud se cukr úplně nezapracuje do sněhu. Poté přidejte zbytek cukru a dále šlehejte. Výsledný sníh musí být pevný, lesklý a cukr úplně rozpuštěný.
  3. Přidejte lžičku octa, lžičku škrobu a lžičku vanilkového extraktu. Znovu prošlehejte.
  4. Nyní si připravte plech a pečicí papír. Na papír obkreslete tužkou velký talíř, ať si připravíte prostor, kam budete pokládat sníh. Pečicí papír poté otočte, aby se vám tužka neobtiskla na dort.
  5. Nyní stěrkou vyložte sníh do vytyčeného prostoru a rozetřete jej do kruhu. Upravte povrch Pavlovy tak, abyste vytvořili vyvýšené okraje. S povrchem si můžete vyhrát podle vlastní představivosti a vytvořit jemné vzory.
  6. Dort pečte v troubě na 140 °C jednu hodinu. Během této doby neotvírejte troubu. Poté troubu vypněte, otevřete dvířka a nechte korpus přímo v troubě úplně vychladnout (pokud byste ho vytáhli, mohl by se propadnout a rozbít). Poté s ním zacházejte opatrně, snadno se vám může stát, že se vám okraje rozbijí. Pokud se vám to ale stane, nic si z toho ale nedělejte, poté můžete šlehačkou dort polepit dohromady 🙂

Dokončení dortu

  1. Jak vyšlehat smetanu: Do lednice dejte vychladit smetanu, misku, ve které ji budete šlehat, i metličky. Jakmile bude vše vychlazené, můžete se dát na samotné šlehání. Nejprve šlehejte smetanu 1 minutu na nejnižší otáčky, během této doby se na smetaně vytvoří první bubliny. Poté můžete otáčky zvýšit a šlehat, dokud smetana nezačne tuhnout. Poté přidejte kapku citronové šťávy, která pomůže udržet šlehačku tuhou. Jakmile budete mít smetanu vyšlehanou dotuha, přidejte moučkový cukr a znovu prošlehejte. V momentě, kdy dosáhnete požadované konzistence a cukr se rozpustí, šlehač vypněte, abyste smetanu nepřešlehali (mohla by se zdrcnout na máslo).
  2. Jak ozdobit dort Pavlova: Dort pomažte vrstvou šlehačky, na ni skládejte omyté a nakrájené ovoce podle vlastní představivosti a chuti.

Dort Pavlova z bílků se smetanou a ovocem - Ochutnejte svět

Dort Pavlova s jahodami a kiwi - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Australský sněhový dort PAVLOVA s jahodami a kiwi
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *