Salmorejo je španělská polévka, kterou si nejlépe užijete pořádně vychlazenou v horkých letních dnech. Má krásnou krémovou konzistenci a připravíte ji jen z několika surovin, které běžně najdete doma. Tato polévka se připravuje z čerstvých rajčat, které se rozmixují dohladka, dochutí a zahustí bílým chlebem do požadované konzistence, je proto ideální také na zpracování staršího pečiva.
Rajčatová polévka salmorejo pochází z jihošpanělské Córdoby – andaluského města, v jehož historii se mísí arabské, křesťanské i židovské vlivy. Místní slunečné podnebí svědčí pěstování zeleniny nebo oliv (a následné výrobě olivového oleje), proto i místní nejtradičnější recepty využívají těchto lokálních surovin. V horku je ale také náročné pracovat a místní farmáři proto bojují proti horku a chladu studenými polévkami. Salmorejo původně byla bílá polévka (s názvem salmorejo blanco) a připravovala se v hmoždíři, kde se všechny ingredience rozmělnily dohladka, až v průběhu 20. století se k ostatním ingrediencím začala přidávat rajčata a vznikla současná verze červené rajčatové polévky salmorejo.
Díky své konzistenci se nejí jen jako polévka, ale v hustší verzi se může servírovat také jako dip (například k bramborám) a v některých oblastech se servíruje v teplé verzi jako omáčka s různými druhy zvěřiny nebo s králíkem. Existují také podobné polévky: mazamorra, která se připravuje z chleba, česneku, olivového oleje, soli a octa (někdy se ke směsi přidávají také mandle), případně světoznámé gazpacho připravované z různých druhů zeleniny.
Recept na španělskou studenou polévku salmorejo
Co potřebujete
- 1 kg zralých rajčat
- 200 g bílého chleba (např. toustový nebo bageta, ideální je den staré pečivo)
- 200 ml kvalitního olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl
- volitelné: ocet
Na ozdobu
- 2 vejce
- několik plátků jamónu (španělská sušená šunka)
Jak na to
- Nakrájejte rajčata na větší kusy, oloupejte česnek a pečivo zbavte kůrky, aby vám zbyla jen měkká střída. Všechny ingredience (polévku, rajčata, česnek, střídu a sůl) vložte do mixéru.
- Rozmixujte dohladka. Pokud máte opravdu výkonný mixér (já mám mixér Vitaway od gorenje), díky oleji a střídě se směs vymixuje do krásně hladké a krémové směsi. Dejte polévku vychladit.
- Uvařte vejce 10 minut ve vroucí vodě, poté jej oloupejte a nakrájejte na drobné kostky. Jamón nakrájejte na tenké proužky. Ozdobte vychlazenou polévku vejcem a sušenou šunkou. Můžete ji také zakápnout olivovým olejem a dozdobit čerstvou petrželkou.
2 thoughts on “Španělská polévka z čerstvých rajčat SALMOREJO”