Ruský BORŠČ s červenou řepou a hovězím masem

Horká zeleninová polévka, která krásně zahřeje v chladných dnech a zasytí. Boršč z červené řepy se připravuje na území bývalého ruského impéria již spoustu let a díky tomu existuje ve spoustě různých variací. Ochutnat tak můžete boršč ruský, ukrajinský, polský, běloruský, litevský i rumunský.

Každý z borščů bude zaručeně pravý a přitom je možné, že budou mít společnou jen jednu ingredienci: červenou řepu. Právě ta dává boršči typickou rubínovou barvu. Možná vás ale překvapí, že existuje i boršč zelený nebo bílý podle zeleniny, která je v polévce použitá. Boršč pak může být čistě zeleninový/vegetariánský nebo naopak připravený s masovým vývarem a kousky masa. Může se podávat teplý i studený, jeho konzistence může být spíš jemná nebo naopak s většími kousky zeleniny. Ze zeleniny můžete v boršči kromě červené řepy nejčastěji najít zelí, mrkev, cibuli, brambory, fazole a rajčata.

Původ boršče není úplně jasný, ale podle jedné z verzí jako první začali připravovat kozáci – svobodní obyvatelé ukrajinských a jihoruských stepí. Ti museli nakrmit ze svých skromných zásob velký počet lidí a do masového vývaru jednoduše naházeli všechnu možnou zeleninu, kterou měli k dispozici a uvařili ji.

Recept na boršč z červené řepy

Co potřebujete

Na vývar

  • půl kila hovězího masa s kostí (přední hovězí, hovězí kost nebo hovězí žebra)
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • bobkový list
  • sůl

Na polévku

  • 2 červené řepy
  • 2 brambory
  • čtvrt hlavy zelí
  • 2 mrkve
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • na dochucení: sůl, pepř, cukr, ocet, kopr

Jak na to

  1. Maso omyjte pod studenou vodou. Poté ho dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a sůl. Přiveďte k varu a nechte probublávat. Na povrch se začnou vyplavovat nečistoty, které musíte sbírat z povrchu. Vařte cca 90 minut, pak zkuste, jestli je maso provařené (pokud máte tlakový hrnec, můžete vařit také v tlakovém hrnci, bude pak stačit 1 hodina). Potom z vývaru vylovte maso, odložte jej bokem a vývar přeceďte.
  2. Zatímco se vaří vývar, si připravte zeleninu: Brambory oškrábejte a nakrájejte na drobné kousky. Nastrouhejte zelí, mrkev a oloupanou červenou řepu. Cibuli nakrájejte na drobné kousky. Česnek prolisujte.
  3. Na pánvi osmahněte cibuli, poté přisypejte mrkev a červenou řepu. Přidejte rajčatový protlak, naběračku vývaru a vše promíchejte. Duste asi 20 minut, dokud se vše neprovaří a nespojí.
  4. Maso z vývaru natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky.
  5. Do hrnce k vývaru přidejte: zeleninovou směs z pánve, nastrouhané zelí, nakrájené brambory a prolisovaný česnek. Zakryjte pokličkou a vařte cca 20 minut.
  6. Přidejte natrhané maso a prolisovaný česnek. Dochuťte solí, pepřem a koprem. Pokud by se vám chuť zdála málo výrazná, přidejte lžíci octa a lžíci cukru.
  7. Před servírováním ozdobte nočkem ze zakysané smetany.

Přejeme dobrou chuť! приятного аппетита!

Shrnutí
Recept na
Ruský BORŠČ z červené řepy s hovězím masem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *