Bulharský slaný koláč BANICA

Tento skvělý koláč je absolutní bulharskou klasikou. Běžně se tento koláč v Bulharsku jí jako tradiční snídaně spolu s bílým jogurtem, ale banicu můžete dostat také k obědu či k večeři. Speciální sváteční banica se připravuje na Vánoce nebo na Nový rok, v tom případě se do koláče přidávají také drobnosti pro štěstí, jako jsou třeba mince. Nejstarší člen rodiny pak koláč rozkrájí, každý u stolu si vezme kousek a podle toho, co v koláči najdou, budou mít štěstí, zdraví či úspěch. Zajímavý je také výraz „motat banicu“, který se v bulharštině používá pro vyjádření toho, že se připravujete na návštěvu 🙂

Nejoblíbenější verze banicy je ta s balkánským sýrem, připravovat se může také s náplní ze špenátu nebo dýně. Vyrábí se také z různých těst – nejčastější je verze z těsta filo, které je u nás trochu hůře k sehnání (většinou se dá najít v řeckých nebo arabských potravinách, případně mražené v Makru). Druhá verze je z listového těsta, které se vyválí na velmi tenké plátky, aby se co nejvíce přiblížila filo těstu.

Tradiční bulharská banitsa/banica - Ochutnejte svět

Recept na tradiční bulharský koláč banica (také banitsa)

Co potřebujete

  • 300 g těsta (ideálně filo, případně listové)
  • 200 g balkánského sýra
  • 180 g bílého řeckého jogurt
  • 3 vejce (+1 vejce na potření)
  • Máslo na vymazání formy

Jak na to

  1. Nejprve si připravte náplň. V misce si rozkvedlejte vajíčka, poté přidejte řecký jogurt a dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Poté přidejte rozdrobený balkánský sýr a co nejlépe jej rozmíchejte. Ve směsi mohou zůstat hrudky, ale neměly by být příliš velké.
  2. Připravte si také kruhovou formu, ve které budete banicu péct. Toto dávkování se hodí pro formu s cca 20 cm průměrem.
  3. Připravte si těsto. Pokud máte filo těsto, pak můžete přímo pracovat s jednotlivými pláty, pokud máte těsto listové, rozválejte si jej na co nejtenčí plát. Doporučuji si těsto rozdělit na 4 díly, aby se vám s pláty lépe pracovalo. Z každého rozváleného dílu pak připravím dvě rolky (viz postup dále), celkem tedy budete mít 8 rolek.
  4. Na rozválený plát těsta naneste připravenou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrhu. Směs si rozdělte tak, abyste na každý díl těsta měli stejné množství náplně.
  5. Náplň je spíš tekutá, proto proces motání těsta bude trochu náročnější. Lehce jej překládejte tak, abyste vytvořili rolku, která se podobá palačince. Vysoká bude cca 2 centimetry.Tradiční bulharská banica - Ochutnejte svět
  6. Pak ji chytněte za okraje (aby vám náplň nevytekla) a přeneste ji do formy. Jeden konec umístěte do středu a rolku pokládejte kolem středu do kruhu tak, že vytvoříte šneka. Postupně připravujte další rolky a skládejte je od středu v kruzích tak, dokud nebudete mít plnou formu. Vždy tedy další rolku začnete pokládat tam, kde jste skončili s tou předchozí.
  7. Poté potřete vajíčkem a pečte cca 20 minut (dokud nebude povrch opečený dozlatova) na 180 °C.
  8. Krájejte jako každý jiný koláč, díky rolkám naskladaným dokulata bude mít na řezu každý kousek krásný vzor. Servírovat můžete studené, výborná je ale také zatepla.

Tradiční bulharský slaný koláč Banica (banitsa) - Ochutnejte svět

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *