Kombinace zeleniny a ovoce v jednom salátu? Trocha majonézy a do toho křupavé ořechy? Americký Waldorf salát je důkazem, že to může fungovat. Tento tradiční salátek byl poprvé připraven v New Yorku v roce 1893 v čerstvě otevřeném hotelu Waldorf a tehdy obsahoval jen řapíkatý celer, jablka a majonézu. Jeho autorem je údajně Oscar Tschirky, švýcarský imigrant, který v hotelu pracoval. Recept se ale postupem času vyvíjel, brzy se začaly přidávat také ořechy a hroznové víno. Pokud máte odvahu, přidejte si do tohoto salátu jako někteří Američané také marshmallows a dejte vědět, jak to chutná. 🙂
Recept na Waldorf salad
Co potřebujete
- 2 červená jablka
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 50 g vlašských ořechů
- 120 g kuliček červeného hroznového vína
- 50 ml majonézy
- sůl
- pepř
Na servírování: několik velkých kousků listového salátu
Místo samotné majonézy můžete použít napůl majonézu a napůl bílý jogurt. Místo čerstvých hroznů se můžou použít rozinky nebo sušené brusinky.
Jak na to
- Jablka (se slupkou) nakrájejte na kostičky, řapíkatý celer na drobné kousky. Ořechy nasekejte nahrubo. Kuličky hroznového vína překrojte napůl.
- K výše zmíněným ingrediencím přidejte majonézu a podle chuti také sůl a pepř.
- Vše dohromady promíchejte.
- Na talíř poskládejte větší listy listového salátu a na něj dejte připravený Waldorf salát.