Guasacaca je tradiční avokádová salsa, o které se říká, že je venezuelskou obdobou mexického guacamole. Pokud tedy nevíte, co s avokádem a guacamole se vám omrzelo, můžu tuto výraznou omáčkou doporučit všemi deseti.
Guasacaca je velmi populární po celé Venezuele především díky tomu, že je možné ji použít k většině tradičních venezuelských pokrmů, které svou výraznou chutí krásně doplňuje. Používá se jako příloha ke kukuřičným plackám arepas nebo sýrovým tyčinkám tequeños, často se doporučuje také ke grilovanému masu. Jako u každého tradičního jídla existují různé verze, ve všech ale najdeme avokádo, cibuli, ocet, koriandr a petržel. Recepty se liší především v použití zelené papriky a chilli – pro nepálivou verzi můžete bez problémů vynechat chilli papričky nebo naopak pro krémovější verzi ubrat na množství u zelené papriky.
Recept na venezuelskou salsu s avokádem guasacaca
Co potřebujete
- 2 avokáda
- 1 malá cibule
- 1 malá zelená paprika
- 1 paprička jalapeño (zelená neboli verde) nebo serrano
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé petržele
- hrst čerstvého koriandru
- 80 ml bílého octa
- 1 lžička soli
- 200 ml olivového oleje
- pepř
Jak na to
- Připravte si mixér nebo food processor.
- Obě avokáda rozkrojte napůl, vyjměte pecku a poté vydlabejte dužinu do nádoby.
- Cibuli, papriku, česnek a chilli papričku očistěte, nakrájejte na drobné kousky a přidejte k avokádu.
- Zalijte octem, přidejte lístky petržele a koriandru, sůl a pepř.
- Rozmixujte, dokud se všechny ingredience nespojí v omáčku.
- Poté začněte postupně přilévat olivový olej, zatímco pokračujete v mixování.
- Ochutnejte a podle potřeby můžete dosolit nebo dopepřit. A máte hotovo!
- Omáčka vydrží v lednici i několik dnů, díky oleji si i avokádo udrží svou barvu.
Výborně doplní například tato jídla:
Ta salsa je boží, Venezuelu miluju taky. Kdo tam nebyl, uz se tam asi nikdy nepodiva. Jejich kuchyni je hlavne vsechno z kukurice, proto jsou vetsinou tlusti. Jeste bych pridala do seznamu ceviche, ty prodavaj na kazdem rohu a nadrazi. A ja osobne miluju jejich kasi a hranolky z juky. Tady je ke koupi juka jina, ale i tu obcas koupim a hranolky udelam. Užrala bych se! 🙂 🙂 🙂
Ano ano, jižní Amerika má rozhodně co nabídnout! Snad se tam zase brzo budeme moct vydat 🙂 Do té doby aspoň můžeme vařit. Díky moc za komentář, Petra