Venezuelská avokádová salsa GUASACACA

Guasacaca je tradiční avokádová salsa, o které se říká, že je venezuelskou obdobou mexického guacamole. Pokud tedy nevíte, co s avokádem a guacamole se vám omrzelo, můžu tuto výraznou omáčkou doporučit všemi deseti.

Guasacaca je velmi populární po celé Venezuele především díky tomu, že je možné ji použít k většině tradičních venezuelských pokrmů, které svou výraznou chutí krásně doplňuje. Používá se jako příloha ke kukuřičným plackám arepas nebo sýrovým tyčinkám tequeños, často se doporučuje také ke grilovanému masu. Jako u každého tradičního jídla existují různé verze, ve všech ale najdeme avokádo, cibuli, ocet, koriandr a petržel. Recepty se liší především v použití zelené papriky a chilli – pro nepálivou verzi můžete bez problémů vynechat chilli papričky nebo naopak pro krémovější verzi ubrat na množství u zelené papriky.

Venezuelská avokádová salsa - Ochutnejte svět

Recept na venezuelskou salsu s avokádem guasacaca

Co potřebujete

  • 2 avokáda
  • 1 malá cibule
  • 1 malá zelená paprika
  • 1 paprička jalapeño (zelená neboli verde) nebo serrano
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petržele
  • hrst čerstvého koriandru
  • 80 ml bílého octa
  • 1 lžička soli
  • 200 ml olivového oleje
  • pepř

Jak na to

  1. Připravte si mixér nebo food processor.
  2. Obě avokáda rozkrojte napůl, vyjměte pecku a poté vydlabejte dužinu do nádoby.
  3. Cibuli, papriku, česnek a chilli papričku očistěte, nakrájejte na drobné kousky a přidejte k avokádu.
  4. Zalijte octem, přidejte lístky petržele a koriandru, sůl a pepř.
  5. Rozmixujte, dokud se všechny ingredience nespojí v omáčku.
  6. Poté začněte postupně přilévat olivový olej, zatímco pokračujete v mixování.
  7. Ochutnejte a podle potřeby můžete dosolit nebo dopepřit. A máte hotovo!
  8. Omáčka vydrží v lednici i několik dnů, díky oleji si i avokádo udrží svou barvu.

Výborně doplní například tato jídla:

 

Venezuelské slaný sýrové tyčinky s avokádovou salsou - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Venezuelská avokádová salsa GUASACACA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

3 thoughts on “Venezuelská avokádová salsa GUASACACA

  1. Ta salsa je boží, Venezuelu miluju taky. Kdo tam nebyl, uz se tam asi nikdy nepodiva. Jejich kuchyni je hlavne vsechno z kukurice, proto jsou vetsinou tlusti. Jeste bych pridala do seznamu ceviche, ty prodavaj na kazdem rohu a nadrazi. A ja osobne miluju jejich kasi a hranolky z juky. Tady je ke koupi juka jina, ale i tu obcas koupim a hranolky udelam. Užrala bych se! 🙂 🙂 🙂

    1. Ano ano, jižní Amerika má rozhodně co nabídnout! Snad se tam zase brzo budeme moct vydat 🙂 Do té doby aspoň můžeme vařit. Díky moc za komentář, Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *