Americká snídaně: VEJCE BENEDIKT s holandskou omáčkou

Král všech snídaní. Vejce Benedikt patří mezi nejoblíbenější snídaně a brunche newyorských kaváren. Pokud si chcete tuto lahodu připravit doma, bude vás to stát trochu práce. Rozhodně za to ale stojí! Vejce Benedikt se skládají z anglických muffinů, opečené kanadské slaniny (označení pro kvalitní šunku), pošírovaného vejce a holandské omáčky.

Jak vznikla vejce Benedikt a jak získala své jméno? O prvenství bojuje několik kaváren a restaurací. Podle jedné z verzí pracovník na burze Lemuel Benedict vyrazil v roce 1894 do waldorského hotelu a poprosil kuchaře, aby mu připravil lék na kocovinu: toust s máslem, pošírované vejce, křupavou slaninu a holandskou omáčku. Pracovníky hotelu tento nápad tak nadchnul, že jej zařadili v upravené verzi na stálé menu: vyměnil slaninu za šunku a toust za anglický muffin.

Ptáte se, co je anglický muffin? Jedná se o housku, kterou začal na americkém kontinentě připravovat anglický imigrant, díky čemuž získala svůj anglický přídomek. Můžete si jej připravit doma, nebo pokud chcete improvizovat, můžete jej nahradit jiným pečivem.

Recept na vejce Benedikt

Pro dva

  • 2 anglické muffiny
  • 4 plátky kvalitní šunky
  • 1 lžíce másla na opečení pečiva
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 4 vejce
  • holandská omáčka (potřebujete: 1 lžíce citronové šťávy, 3 žloutky, sůl, pepř, volitelné: dijonská hořčice)

Jak na to

  1. Anglický muffin rozkrojte a opečte na pánvi: buď nasucho nebo s kapkou másla.
  2. Na pánvi poté opečte šunku lehce dozlatova.
  3. Připravte si holandskou omáčku podle návodu zde.Holandská omáčka - Ochutnejte svět
  4. Nyní si připravíme pošírované vejce. Nejprve si vejce rozklepněte do hrnečku, dejte si pozor, abyste nerozbili žloutek. Pak naplňte větší hrnec vodou vodou, přidejte lžíci octa a přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhněte plamen. Vařečkou roztočte vodu, aby vznikl vír. Poté přímo do středu víru vylijte z hrnečku vejce do vody. Vařte tři minuty, poté vejce vylovte.
  5. Poskládáme vejce Benedikt: položíme na talíř opečenou housku, na ni šunku, pak pošírované vejce a polijeme holandskou omáčkou. Nakonec můžete lehce posypat čerstvou petrželkou.

Vejce Benedikt - Ochutnejte svět - blog mezinárodní kuchyně

Shrnutí
recipe image
Recept na
Americká snídaně: VEJCE BENEDIKT s holandskou omáčkou
Ochutnáno
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Americká snídaně: VEJCE BENEDIKT s holandskou omáčkou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *