Tento křupavý koláč s mandlemi pochází ze severní Itálie, konkrétně z města Mantova. Původně to byl dezert chudých rodin, které připravovaly levnou verzi tohoto koláče smícháním kukuřičné mouky, lískových oříšků a sádla. Tento drobenkový koláč byl také přezdívám “koláč tří hrnků” kvůli tomu, že díky stejnému poměru jednotlivých ingrediencí mohl připravovat po hrníčkách. Tento koláč se stal v průběhu let natolik oblíbeným, že se začal servírovat i na šlechtických stolech, ale samozřejmě v trochu vylepšené verzi, které zahrnovala cukr, koření a mandle.
Konzistence dezertu ale byla zachována a baví nás i o tolik století později! Jedná se totiž o drobenkový koláč se sypkým těstem, které se nasype do formy a spojí se do jednolitého koláče až pečením. Je krásně křupavý a podle dlouholeté tradice se jí tak, že se láme na jednotlivé kousky a rukama se cpe rovnou do pusy 🙂 Nejlépe si jej vychutnáte s hrnkem kávy nebo s italským dezertním vínem.
Recept na italský drobenkový koláč s mandlemi
Co potřebujete
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 200 g kukuřičné mouky
- 200 g mandlí
- 200 g cukru krupice
- vanilka nebo vanilkový cukr
- 200 g másla
- citronová kůra (z 1 citronu)
- 2 žloutky
- moučkový cukr na posypání
Jak na to
- V misce smíchejte bílou a kukuřičnou mouku, krupicový cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr a nasekané mandle.
- Přidejte žloutek a vidličkou jej přimíchejte ke směsi.
- Nakonec přidejte změklé máslo a ručně mněte mezi prsty, aby se vše promíchalo. Vznikne směs podobná drobence.
- Formu dostatečně vymažte máslem.
- Sypké těsto nasypte do formy a rozhrábněte prsty tak, aby byla všude rovnoměrná vrstva. Nijak jej ale neutlačujte, ani nenamačkávejte do formy.
- Pečeme 40 minut na 180 °C. Po upečení posypejte moučkovým cukrem.
One thought on “Italský drobenkový koláč TARTA SBRISOLONA”