Kouzelná chuť mandlí a hořké čokolády v sušence křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. A to přímo ze srdce čokoládové země – Švýcarska, kde je oblíbeným vánočním cukrovím. Tyto čokoládové sušenky s mandlemi se začaly ve Švýcarsku připravovat poté, co se tato země stala na přelomu 19. a 20. století světově proslulým vývozcem čokolády a kakaa.
Jméno basler brunsli ve švýcarské němčině znamená “malé hnědé basilejské sušenky“. Tento název bychom mohli také přeložit jako basilejské brownies, ale věřte, že podobný název s americkým brownies je jen shodou okolností! Ve Švýcarsku jednoduše pojmenovali tyhle sušenky podle jejich krásné hnědé čokoládové barvy. Proč jsou tyto sušenky spojovány s Basilejem, není jisté. Kdysi však toto město bylo obchodním centrem s kořením, tak snad se zde spojila láska v čokoládě s kořením do tohoto delikátního cukroví.
Recept na sušenky s čokoládou a mandlemi
Co potřebujete
- 130 g mandlové mouky nebo mandlí
- 180 g cukru moučka
- 160 g hořké vysokoprocentní čokolády
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky mletého hřebíčku
- 2 bílky
Jak na to
- Nejprve si připravíme mandle – pokud máte mandlovou mouku, máte již hotovo. Pokud máte mandličky, očištěné je dejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.
- Připravte si čokoládu. Je třeba ji nastrouhat nebo nasekat na malinké kousíčky.
- Bílky za pomoci metličky vyšlehejte do sněhu.
- Všechny ingredience smíchejte a ručně propracujte v jednolité těsto.
- Nechte těsto 1 hodinu odpočinout v lednici.
- Poté si zapněte troubu na 170 °C.
- Těsto poté vyválejte na 1 cm vysoké těsto. Pokud se příliš lepí, můžete si podložku posypat moučkovým cukrem.
- Vykrajovátkem v těstě vytvořte obrazce, které za pomoci špachtle přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pokud těsto lepí příliš, můžete jednoduše lžičkou kupičky těsta dát na plech a poté je rozplácnout na placku. Sušenky se pak v troubě ještě trochu roztečou do stran.
- Sušenky nechte 1 hodinku schnout na plechu.
- Pečte 10-15 minut. Sušenky jsou hotové, jakmile přestanou na pohled “bublat”.
- Po upečení můžete sušenky ještě posypat cukrem, samotné těsto je ale dost sladké, proto to není bezpodmínečně nutné.