Určitě znáte lesklou průsvitnou omáčku v červených odstínech chilli, která se servíruje v thajské kuchyni třeba se salátovými závitky. Její výrazná chuť kombinující ostrost bird´s eye chilli papriček s nasládlými tóny si získala popularitu nejen po celé jihovýchodní Asii, ale běžně ji používáme i v Evropě. Co možná nevíte, je, že z několika málo ingrediencí si můžete skvělou omáčku uvařit i doma a mít tak jistotu, že je vaše sladká chilli omáčka bez zbytečných barviv nebo emulgátorů.
Na co ji poté můžete použít? Zkuste omáčkou potírat kuřecí křidýlka při pečení nebo grilování. Můžete ji také servírovat v malé mističce spolu se smaženými jarními závitky nebo s čerstvými křupavými salátovými závitky. Někdo ji také používá pro dochucení smažených nudlí.
Recept na sladkou chilli omáčku
Co potřebujete
- půl chilli papričky serrano
- 1-2 chilli papričky bird´s eye
- 3 stroužky česneku
- 60 g cukru krystal
- 25 ml rýžového octa
- půl lžičky rybí omáčky
- 25 ml vody
- špetka soli
- volitelné: 20 g mrkve, 20 g pastiňáku
Jak na to
- Nejprve si očistěte chilli: odstraňte zelenou stopku, rozřízněte je napůl a vyjměte semínka.
- Chilli dejte spolu s česnekem do blenderu, přidejte vodu a rozmixujte.
- V hrnci smíchejte ocet s cukrem a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přidejte pastu z česneku a chilli a dobře promíchejte.
- Vařte cca 5 minut na mírném plameni za stálého míchání. Při vaření vám bude směs pěnit, to je ale v pořádku a není třeba kvůli tomu příliš tlumit plamen. Nezapomeňte ale směsí míchat, aby se cukr nepřipálil.
- Omáčka musí být ke konci vaření jako sirup, nesmí ale být příliš hustá, během chládnutí ještě lehce zhoustne. Pokud vám omáčka zhoustne příliš a při chládnutí se začne příliš lepit, jednoduše ji vraťte do hrnce, přidejte trochu vody a dobře promíchejte, aby se omáčka naředila.
- Pro barvu je možné do omáčky ke konci vaření přidat najemno nastrouhanou mrkev a pastiňák.
- Omáčku přelijte ještě horkou do uzavíratelné skleničky, pokud chcete omáčku skladovat, případně rovnou do misky a na stůl.
2 thoughts on “Thajská SLADKÁ CHILLI OMÁČKA”