Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA

Salsa roja neboli červená omáčka je tradiční mexická omáčka. Těžko dostanete na území Mexika tacos nebo jinou specialitu bez této jednoduché a delikátní přílohy. Mexické omáčky se tradičně připravují v hmoždíři, kde se ingredience mačkají, dokud se chutě nespojí. Spousta omáček se ale nyní připravují v mixéru, čímž vznikne jejich hladká verze.

Napříč Mexikem najdete milion různých receptů a kombinací, všechny jsou však na podobném základu – rajčata a chilli papričky. Lišit se ale mohou v poměru ingrediencí, množství dochucovadel (bylinky nebo ocet) i v typu a množství použitých chilli papriček. Existují také tři druhy podle způsoby přípravy salsa roja: cruda (neboli “syrová” z čerstvých ingrediencí), hervida ( neboli “vařená”, ingredience se rozmixují a poté se vaří, dokud se chutě nespojí) a asada (neboli “pečená”, rajčata a chilli se opeče, aby slupka změkla, poté se smíchají s ostatními ingrediencemi).

Recept na salsa roja

Co potřebujete

  • 4 ks rajčat
  • čtvrt cibule
  • 1 stroužek česneku
  • hrst koriandru
  • 1-2 chilli papričky serrano (podle toho, jak máte rádi pálivé – můžete použít také jiné papričky: jalapeño nebo habanero)
  • sůl

Jak na to

  1. Rozkrojte rajčata na polovinu a na pánvi je opečte. Opečte na pánvi také celou chilli papričku. Pravidelně ji obracejte. Nenechávejte ji ale opékat více než 2 minuty, paprička by mohly zhořknout.
  2. Nyní máte dvě možnosti. Pokud chcete hladkou salsu, vše přesuňte do mixéru, přidejte česnek, cibuli, koriandr a sůl. Vše rozmixujte dohladka. Pokud chcete salsu připravit tradičním způsobem, v hmoždíři rozmačkejte česnek, chilli papričku a sůl, poté přidejte a rozmačkejte rajčata. Nakonec smíchejte s najemno nakrájenou cibulí a nasekaným koriandrem.Salsa roja: mexická omáčka - Ochutnejte svět

Jak použít salsa roja

  • Nejčastěji se používá jako dip k dochucení jiných mexických jídel. Můžete ji servírovat v malé misce, do které budete jídlo namáčet, případně můžete salsu na jídlo přímo nanést.
  • TIP: Vezměte si kukuřičné nachos, rozložte je na plech a zasypejte strouhaným sýrem. Nechte v troubě rozpéct, poté polijte omáčkou salsa roja a ozdobte čerstvým koriandrem.

K jakým jídlům ji můžete servírovat?

Shrnutí
recipe image
Recept na
Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

One thought on “Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *