Horká zeleninová polévka, která krásně zahřeje v chladných dnech a zasytí. Boršč z červené řepy se připravuje na území bývalého ruského impéria již spoustu let a díky tomu existuje ve spoustě různých variací. Ochutnat tak můžete boršč ruský, ukrajinský, polský, běloruský, litevský i rumunský.
Každý z borščů bude zaručeně pravý a přitom je možné, že budou mít společnou jen jednu ingredienci: červenou řepu. Právě ta dává boršči typickou rubínovou barvu. Možná vás ale překvapí, že existuje i boršč zelený nebo bílý podle zeleniny, která je v polévce použitá. Boršč pak může být čistě zeleninový/vegetariánský nebo naopak připravený s masovým vývarem a kousky masa. Může se podávat teplý i studený, jeho konzistence může být spíš jemná nebo naopak s většími kousky zeleniny. Ze zeleniny můžete v boršči kromě červené řepy nejčastěji najít zelí, mrkev, cibuli, brambory, fazole a rajčata.
Původ boršče není úplně jasný, ale podle jedné z verzí jako první začali připravovat kozáci – svobodní obyvatelé ukrajinských a jihoruských stepí. Ti museli nakrmit ze svých skromných zásob velký počet lidí a do masového vývaru jednoduše naházeli všechnu možnou zeleninu, kterou měli k dispozici a uvařili ji.
Recept na boršč z červené řepy
Co potřebujete
Na vývar
- půl kila hovězího masa s kostí (přední hovězí, hovězí kost nebo hovězí žebra)
- několik kuliček černého pepře
- několik kuliček nového koření
- bobkový list
- sůl
Na polévku
- 2 červené řepy
- 2 brambory
- čtvrt hlavy zelí
- 2 mrkve
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- na dochucení: sůl, pepř, cukr, ocet, kopr
Jak na to
- Maso omyjte pod studenou vodou. Poté ho dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a sůl. Přiveďte k varu a nechte probublávat. Na povrch se začnou vyplavovat nečistoty, které musíte sbírat z povrchu. Vařte cca 90 minut, pak zkuste, jestli je maso provařené (pokud máte tlakový hrnec, můžete vařit také v tlakovém hrnci, bude pak stačit 1 hodina). Potom z vývaru vylovte maso, odložte jej bokem a vývar přeceďte.
- Zatímco se vaří vývar, si připravte zeleninu: Brambory oškrábejte a nakrájejte na drobné kousky. Nastrouhejte zelí, mrkev a oloupanou červenou řepu. Cibuli nakrájejte na drobné kousky. Česnek prolisujte.
- Na pánvi osmahněte cibuli, poté přisypejte mrkev a červenou řepu. Přidejte rajčatový protlak, naběračku vývaru a vše promíchejte. Duste asi 20 minut, dokud se vše neprovaří a nespojí.
- Maso z vývaru natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky.
- Do hrnce k vývaru přidejte: zeleninovou směs z pánve, nastrouhané zelí, nakrájené brambory a prolisovaný česnek. Zakryjte pokličkou a vařte cca 20 minut.
- Přidejte natrhané maso a prolisovaný česnek. Dochuťte solí, pepřem a koprem. Pokud by se vám chuť zdála málo výrazná, přidejte lžíci octa a lžíci cukru.
- Před servírováním ozdobte nočkem ze zakysané smetany.
Přejeme dobrou chuť! приятного аппетита!






Dobry den,delal jsem vas recept ale trochu upraven podle moznosti.Jako maso jsem pouzil krkovicku s kosti,po 90ti minutach vareni,jsem maso oddelal,vyvar scedil.Nachystal si repu nakrajenou na nudlicky,cibuli na nudlicky a koupil zeleninovou smes pod svickovou(mrkev a petrzel).Osmahl cibuli,pridal jsem repu a smes,zrovna manzelka vyrabela domaci kecup,takze protlak(cibule,rajcata a jablka) z nej jsem pridal cca 3 naberacky a 20 minut dusil s vyvarem,po 15ti minutach jsem zjistil,ze vyvar se se ztratil proto jsem opet pridal dve naberacky a jeste 10 minut podusil,pote jsem do smesi pridal brambory nakrajene na nudlicky a opet deset minut dusil za staleho prilevani vyvaru,potom jsem pridal nakrajene zeli a dusil opet deset minut.Mezitim jsem si ve varne konvici uvaril 3 litry vrouci vody,pridal do velkeho hrnce,pote jsem smes do toho nasypal a jeste 15 minut varil,dokud repa nebyla opravdu mekka,pridal jsem sul,masox,a z koreni polevkove bylinky,kurkumu,masalu.Vsem to moc chutnalo a i bez smetany to bylo vyborny,manzelka je alergicka na laktozu.
Dobrý den, díky za komentář! Jen to čtu, sbíhají se mi sliny 🙂