Odbíjí půlnoc. Řekové se objímají, přejí si štěstí a zdraví do nového roku. Hostitel bere do ruky nůž: je čas na stůl donést nádherně vláčný koláč vonící po pomerančích, na kterém je napsáno, jaký rok byl právě zahájen. První kousek je pro Krista, druhý pro Pannu Marii, třetí pro dům a další kousky pro všechny přítomné od nejstaršího až po ty nejmladší (v každé rodině se tradice mohou trochu lišit). Kdo z nich najde v těstě ukrytou minci, bude mít po celý rok štěstí.
Vasilopita je na přípravu jednoduchý koláč, který neodmyslitelně patří k přivítání nového roku v Řecku. A to nejen v rodinách, ale také ve firmách, spolcích a v jiných skupinách. Je tradicí, že v prvních týdnech roku si spolu kolegové i kamarádi vychutnají kousek vysilopity. Zajímavé je, že koncept nalezení mince je někdy ve firmách spojen s darováním peněz nebo větším hmotnějším dárkem, jako je třeba televize.
Zatímco tento konkrétní recept je postaven na pomerančích, v různých částech Řecka a v různých rodinách se první den v roce bude servírovat vasilopita v jiném provedení: jako brioška (čímž se podobá řeckému sladkému velikonočnímu pečivu) nebo dokonce ve slaném provedení. Někdy v ní najdete také oříšky, sušené ovoce, dochucovadlo masticha (pryskyřice ze stromů rostoucích na ostrově Chios) či koření mahlab (vyrobené z pecek třešní).
Reel s videoreceptem najdete na Instagramu nebo na Youtube!
Recept na pomerančový koláč vasilopita
Co potřebujete
- 330 g hladké mouky
- 300 g cukru krystal
- 160 g másla
- 200 ml pomerančové štávy
- kůra z jednoho pomeranče
- 40 ml brandy (použila jsem medovou metaxu, ale můžete použít alkohol podle vlastní volby)
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Na ozdobu (podle vaší volby)
- moučkový cukr na posypání
- cukrová poleva z moučkového cukru a mléka
Jak na to
- Vyšlehejte máslo s cukrem. Po jednom přidávejte vejce, vždy přidávejte další až poté, co se vejce úplně spojí s máslem a cukrem.
- Přidejte všechny ostatní ingredience: pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, brandy a mouku s práškem do pečiva. Promíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Do vymazané a moukou vysypané formy nalijte těsto.
- Zabalte minci do kousku alobalu a vložte ji kamkoli do těsta. Uhlaďte povrch, aby nešlo poznat, kde je mince schovaná.
- Pečte na 160 °C cca 45 minut. Zkontrolujte propečení: zapíchněte do těsta špejli nebo páratko, jakmile se na něj nelepí těsto, je hotovo a koláč může z trouby ven.
Dokončení
- Po upečení můžete libovolně ozdobit. Jednou možností je smíchat mléko s moučkovým cukrem a vymíchat cukorovu polevu, kterou koláč polijete.
- Druhou možností je koláč po vychladnutí pocukrovat: pokud chcete mít na povrchu nějaký vzor, položte na koláč před pocukrováním vykrajovátka na cukroví.
- Tradičně bývá koláč ozdobený také číslem nadcházejícího nového roku.