Ačkoli se jedná o brazilský recept, příběh quibe de forno (někdy psáno také jako kibe) začneme na druhém konci světa – na Blízkém východě. V pouličních stáncích v Libanonu, Sýrii či Íráku se připravují z mletého jehněčího masa a bulguru podlouhlé smažené krokety s názvem kibbeh. Recept na tuto delikatesu si s sebou přivezli na jihoamerický kontinent arabští přistěhovalci na konci 19. století. Brazilský císař Petr II. Brazilský totiž v roce 1880 zahájil osidlování země Araby z Osmanské říše a ti se po svém příjezdu poměrně rychle začlenili do brazilské kultury. Recept na kibe zde natolik zdomácněl, že ho v současnosti běžně koupíte v ulicích Rio de Janeira v pekárnách i barech.
Jak už to ale s přejatými recepty bývá, v Brazílii byl pokrm lehce upraven tak, aby využíval především zdejší suroviny. Místo původního jehněčího masa se v Brazílii používá hovězí maso a také jedna typicky brazilská surovina, kterou je sýr catupiry. Jedná se o krémový sýr s jemnou chutí, kterému se u nás nejvíce podobají smetanové tavené sýry.
Smažené krokety kibe jsou skvělé jako chuťovka k drinku nebo rychlá svačina na ulici. Existuje ale také verze, kterou si můžete připravit doma jako hlavní jídlo a bez smažení. A tady se konečně dostáváme k pokrmu, kterému je věnován tento článek především: kibe de forno (v překladu kibe v troubě). Je složený z několika vrstev, které spolu dokonale fungují: dole je vrstva bulgurovo-masové směsi, pak smetanového sýru, čistě masové směsi a další vrstva bulgurovo-masové směsi. Už se vám sbíhají chutě? Jdeme na to!
Recept na quibe de forno
Co potřebujete
Na bulgurovou směs
- 200 g bulguru
- 200 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 6 lístků máty
- 1 limetka
- pepř a sůl
Na masovou náplň
- 300 g hovězího masa
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- pepř a sůl
Na dokončení
Jak na to
Bulgurová směs
- Bulgur zalijte horkou vodou, osolte a promíchejte (ještě lepší je použití vývaru). Nechte nasáknout po dobu 30 minut, pak slijte přebytečnou vodu a bulgur vymačkejte.
- Nakrájejte cibuli nadrobno, česnek propasírujte, bylinky nasekejte nadrobno. Vše přidejte k bulguru, stejně jako syrové hovězí maso – nezapomeňte, že jen 200 g masa patří k bulguru, dalších 300 g masa použijeme na masovou náplň.
- Dobře osolte a opepřete, zakápněte citronem. Ochutnejte (pokud vám nevadí trocha syrového hovězího), směs by měla mít výraznou chuť. Nyní ji můžete odložit bokem.
Masová náplň
- Nakrájejte si nadrobno cibuli a osmahněte ji na olivovém oleji, dokud nezesklovatí.
- Přidejte hovězí maso, propasírovaný česnek, osolte a opepřete.
- Dobře vše promíchejte a opékejte, dokud se maso na pánvi nepropeče.
Dokončení
- Formu na pečení dobře vymažte olivovým olejem (můžete také vyložit pečicím papírem, na který kápnete olivový olej).
- První polovinu bulgurové směsi vysypte do formy, rozprostřete a umačkejte.
- Poté si vezměte smetanový sýr a lžičkou ho naskládejte na bulgur. Bude se to trochu lepit, ale zkuste jej nožem rozmazat rovnoměrně na bulgurovou směs.
- Na sýr nyní dejte veškerou masovou směs, kterou jste si připravili na pánvi. Rozprostřete.
- Nakonec nahoru dejte zbývající polovinu bulgurové směsi, rozprostřete a znovu dobře umačkejte.
- Nakonec vše pokapeme olivovým olejem a pečeme 50 minut na 180 °C. Maso v bulgurové směsi se musí během této doby upéct, ztuhnout a nahoře se bulgur hezky dokřupava opeče.
- Poté nakrájejte na porce přímo ve formě, nebo, pokud se vám to podaří, můžete vše vyklopit na talíř a poté nakrájet.





Děkuji… za všechny recepty co tu dáváte. Moc inspirativní, chutné a hlavně ne tak mastné jako česká jídla.