QUIBE de forno: Zapečený bulgur s hovězím masem

Ačkoli se jedná o brazilský recept, příběh quibe de forno (někdy psáno také jako kibe) začneme na druhém konci světa – na Blízkém východě. V pouličních stáncích v Libanonu, Sýrii či Íráku se připravují z mletého jehněčího masa a bulguru podlouhlé smažené krokety s názvem kibbeh. Recept na tuto delikatesu si s sebou přivezli na jihoamerický kontinent arabští přistěhovalci na konci 19. století. Brazilský císař Petr II. Brazilský totiž v roce 1880 zahájil osidlování země Araby z Osmanské říše a ti se po svém příjezdu poměrně rychle začlenili do brazilské kultury. Recept na kibe zde natolik zdomácněl, že ho v současnosti běžně koupíte v ulicích Rio de Janeira v pekárnách i barech.

Jak už to ale s přejatými recepty bývá, v Brazílii byl pokrm lehce upraven tak, aby využíval především zdejší suroviny. Místo původního jehněčího masa se v Brazílii používá hovězí maso a také jedna typicky brazilská surovina, kterou je sýr catupiry. Jedná se o krémový sýr s jemnou chutí, kterému se u nás nejvíce podobají smetanové tavené sýry.

Smažené krokety kibe jsou skvělé jako chuťovka k drinku nebo rychlá svačina na ulici. Existuje ale také verze, kterou si můžete připravit doma jako hlavní jídlo a bez smažení. A tady se konečně dostáváme k pokrmu, kterému je věnován tento článek především: kibe de forno (v překladu kibe v troubě). Je složený z několika vrstev, které spolu dokonale fungují: dole je vrstva bulgurovo-masové směsi, pak smetanového sýru, čistě masové směsi a další vrstva bulgurovo-masové směsi. Už se vám sbíhají chutě? Jdeme na to!

Kibe de forno - zapečený bulgur s mletým masem - Ochutnejte svět

Recept na quibe de forno

Co potřebujete

Na bulgurovou směs

  • 200 g bulguru
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lístků máty
  • 1 limetka
  • pepř a sůl

Na masovou náplň

  • 300 g hovězího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pepř a sůl

Na dokončení

  • kelímek sýru catupiry (cca 150 g), v ČR nahradíme taveným smetanovým sýrem podle vašeho výběru

Jak na to

Bulgurová směs

  1. Bulgur zalijte horkou vodou, osolte a promíchejte (ještě lepší je použití vývaru). Nechte nasáknout po dobu 30 minut, pak slijte přebytečnou vodu a bulgur vymačkejte.
  2. Nakrájejte cibuli nadrobno, česnek propasírujte, bylinky nasekejte nadrobno. Vše přidejte k bulguru, stejně jako syrové hovězí maso – nezapomeňte, že jen 200 g masa patří k bulguru, dalších 300 g masa použijeme na masovou náplň.
  3. Dobře osolte a opepřete, zakápněte citronem. Ochutnejte (pokud vám nevadí trocha syrového hovězího), směs by měla mít výraznou chuť. Nyní ji můžete odložit bokem.

Masová náplň

  1. Nakrájejte si nadrobno cibuli a osmahněte ji na olivovém oleji, dokud nezesklovatí.
  2. Přidejte hovězí maso, propasírovaný česnek, osolte a opepřete.
  3. Dobře vše promíchejte a opékejte, dokud se maso na pánvi nepropeče.

Dokončení

  1. Formu na pečení dobře vymažte olivovým olejem (můžete také vyložit pečicím papírem, na který kápnete olivový olej).
  2. První polovinu bulgurové směsi vysypte do formy, rozprostřete a umačkejte.
  3. Poté si vezměte smetanový sýr a lžičkou ho naskládejte na bulgur. Bude se to trochu lepit, ale zkuste jej nožem rozmazat rovnoměrně na bulgurovou směs.
  4. Na sýr nyní dejte veškerou masovou směs, kterou jste si připravili na pánvi. Rozprostřete.
  5. Nakonec nahoru dejte zbývající polovinu bulgurové směsi, rozprostřete a znovu dobře umačkejte.
  6. Nakonec vše pokapeme olivovým olejem a pečeme 50 minut na 180 °C. Maso v bulgurové směsi se musí během této doby upéct, ztuhnout a nahoře se bulgur hezky dokřupava opeče.
  7. Poté nakrájejte na porce přímo ve formě, nebo, pokud se vám to podaří, můžete vše vyklopit na talíř a poté nakrájet.
Shrnutí
Recept na
QUIBE de forno: Zapečený bulgur s hovězím masem
Ochutnáno
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

One thought on “QUIBE de forno: Zapečený bulgur s hovězím masem

  1. Děkuji… za všechny recepty co tu dáváte. Moc inspirativní, chutné a hlavně ne tak mastné jako česká jídla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *