PANANG CURRY: thajské kari s kuřecím masem

Panang kari (thajsky kaeng panang)  je jedno z úžasných thajských kari, za kterými cestují lidé z celého světa. Oproti zelenému nebo červenému kari má jemnější nasládlou chuť, oproti massaman kari (které je ze všech thajských kari nejméně pikantní) má zase příjemně ostrý nádech. Díky této chuti se na chvilku přenesete zpět na thajské pláže! A pokud se do Thajska teprve chystáte, doporučuji článek o tom, co v Thajsku můžete ochutnat.

Jaký je původ tohoto pokrmu? Slovo panang v překladu znamená “kříž” a odkazuje ke způsobu, jak se kuřatům překřižovala stehna před tím, než se grilovala na ohni. Po ugrilování se kuře namočilo do lahodné kari omáčky. Tak se tomuto jídlu začalo říkat “gai panang” (v překladu kuře panang). Dnes se panang kari připravuje nejen s kuřetem, ale také s hovězím nebo kachním masem. Tradiční verze se připravuje jen s masem bez zeleniny, na internetu najdete ale také spoustu receptů na vegetariánská kari.

Níže najdete recept na domácí panang pastu i na přípravu samotného kari. Na kari pastu potřebujete některé těžko dostupné ingredience, pokud si chcete práci usnadnit, můžete si koupit pastu hotovou. Podívejte se, ve kterých obchodech můžete panang pastu koupit.

Kuřecí panang kari - Ochutnejte svět

Recept na panang curry pastu

Co potřebujete

  • 10 serrano chilli papriček
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 stonek citronové trávy (lemongrass)
  • cca 2 cm galangalu (potřebujeme půl lžíce strouhaného galangalu)
  • cca 1 cm kořene koriandru (potřebujeme 1 lžičku strouhaného kořene)
  • 1 kafírový list
  • 1 lžička semínek koriandru
  • půl lžičky semínek římského kmínu
  • 1 lžička krevetové pasty
  • půl lžičky mletého pepře
  • půl lžičky soli

Jak na to

  1. Na pánvi nasucho osmahněte semínka koriandru a římského kmínu. Jakmile začnou vonět, dejte je do hmoždíře a roztlučte je na prášek.
  2. Připravte si zbývající ingredinece: očistěte od stopky a semínek serrano papričky, oloupejte šalotku a česnek, nasekejte nadrobno měkkou část citronové trávy, oškrábejte galangal, očistěte kořen koriandru a nastrouhejte je, kafírový list nasekejte nadrobno.
  3. Nyní je třeba rozdrtit na pastu všechny ingredience kromě krevetové pasty, tedy koriandr a římský kmín, k tomu serrano, šalotku,česnek, citronovou trávu, strouhaný galangal a koriandr, kafírový list, krevetovou pastu, mletý pepř a sůl. Můžete to zvládnout ručně v hmoždíři, rychlejší varianta je dát vše do mixéru, přidat tak 1 dcl vody a rozmixovat nahladko.
  4. Pokud jste pastu připravovali v mixéru, dejte ji nyní na pánev a zahřívejte, aby se vypařila přebytečná voda. Nechte probublávat, dokud nevznikne hustší pasta.

Recept na kuřecí panang curry

Co potřebujete

  • 400 g kuřecích prs
  • 500 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce Panang kari pasty
  • 3 kafírové listy (mohou být sušené)
  • 2 lžíce arašídů
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce hnědého nebo palmového cukru
  • sůl na případné dochucení
  • jasmínová rýže jako příloha

Jak na to

  1. Dejte do pánve wok přibližně 150 ml kokosového mléka a na středním plameni zahřívejte, dokud se mléko nezredukuje na průsvitný olej.
  2. Přidejte kari pastu, snižte plamen, promíchejte a nechte chvíli opékat (stačí 2-3 minuty), aby se koření rozvonělo. Nakrájejte kuřecí maso na nudličky, přidejte ho ke kari pastě do woku a dobře promíchejte.
  3. Zalijte zbývajícím kokosovým mlékem a nechte probublávat, dokud se kuře neprovaří. Stačí cca 15 minut.
  4. Pak dochuťte rybí omáčkou, cukrem, solí. Přidejte najemnou nasekané kafírové listy a lehce rozdrcené arašídy (použila jsem hmoždíř, můžete je ale přidat i vcelku).
  5. Nechte dalších 10 minut probublávat, aby omáčka zhoustla. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
  6. Servírujte s jasmínovou rýži, kterou uvaříte podle návodu. Panang kari můžete posypat nasekanou chilli papričkou nebo thajskou bazalkou.Kuřecí panang curry - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
PANANG CURRY: thajské kari s kuřecím masem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “PANANG CURRY: thajské kari s kuřecím masem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *