Tohle je jeden z receptů, kterému se snad ani nedá říkat recept. Je totiž tak jednoduchý, že ho zvládne každý 🙂 I tak si ale myslím, že na blog patří. Pan con tomate (v překladu chléb s rajčetem) je opečený chléb s vrstvou rajčat oblíbený po celém Španělsku. Na tento chléb se často pokládají plátky španělské sušené šunky (jamón) a vězte nebo ne, výsledek je naprosto geniální!
Tento recept jednoduše vychází ze surovin, které ve Španělsku pořídíte ve vysoké kvalitě se skvělou chutí. Čím kvalitnější tedy ingredience seženete, tím je lepší bude i výsledek. Doporučuji si proto dát obzvláštní péči s výběrem kvalitního bílého chleba, šťavnatých chutných rajčat, voňavého olivového oleje a samozřejmě jamónu. Jamón jsem dostala v rámci spolupráce z e-shopu edelikatesy.cz (mají také kamenný obchod v Praze) a byl výborný, tak pokud hledáte dodavatele, doporučuji všemi deseti.
Pan con tomate si můžete v některých částech Španělska objednat běžně v restauraci nebo v baru. Třeba na jihu Španělska v regionu Andalucía se jedná o oblíbenou snídani (a místní oliváč je naprostý luxus, takže pokud tam vyrazíte, určitě si ho dejte). Můžete ho dostat nejen po ránu, ale také třeba jako tapas (chuťovka k pití) nebo jako přílohu. Oblíbený je i v Katalánsku, kde ho v menu najdete pod katalánským názvem pa amb tomaquet. Další názvy tohoto jídla jsou pan tumaca nebo pa amb oli. Ano, pořád se pohybujeme v rámci španělského kontinentu a přilehlých ostrovů. Lingvistické okénko končí, jde se jíst!
Recept na pan con tomate
Co potřebujete
- 4 plátky bílého chleba (třeba i staršího)
- 4-6 kousků měkká a zralá rajčata
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- jamón (dostatek na obložení všech chlebů)
Schválně neuvádím konkrétní množství ingrediencí a podle postupu rychle pochopíte proč 🙂 Jednoduše platí, že čím víc chleba máte, tím více ostatních ingrediencí potřebujete.
Jak na to
- Plátky bílého chleba nasucho opečte na pánvi, v toustovači nebo v troubě. Cílem je, aby byl hezky křupavý na povrchu, třeba i s tmavými opečenými skvrnami.
- Rajčata rozkrojte napůl a nastrouhejte na struhadle do misky – cílem je mít nastrouhanou vnitřní měkkou část rajčete a vyhodit slupku. Nastrouhané rajče můžete lehce osolit.
- Opečený chléb potřete stroužkem česneku, poté na něj lžící rozetřete rajčatovou směs. Nakonec zakápněte kvalitním olivovým olejem.
- Nejlepší je tento rajčatový chléb s jamónem, tedy sušenou španělskou šunkou. Jednoduše stačí na rajčata položit plátky jamónu.
Poznámka: Ve Španělsku se pan con tomate může připravovat také trochu jiným způsobem – rajče se nestrouhá, ale jen se rozkrojí na několik kousků, které poté “natíráte” na chleba. Tedy tu vnitřní část rajčete vmačkáváte do chleba, aby pečivo nasáklo rajčatovou šťávu a aby se masitá část rajčete rozmělnila na chleba. Je to trochu špinavější práce a ve výsledku je rajčat na chlebu o něco méně, ale můžete to zkusit 🙂
¡Buen provecho!