Někdy si přečtu nějaký zahradniční recept a řeknu si: „Proboha, jak tohle chutná?“ Přesně to se mi stalo, když jsem četla recept na jahodový mostachón, který je tradičním dezertem ze severu Mexika.
Původní mostachón pochází ze Španělska a vypadá úplně jinak než výsledný dort v mexické podobě. Jednalo se o dozlatova kruhový koláč, který se připravuje z vyšlehaných bílků, do nichž se dávají další ingredience. Na americký kontinent se dostal spolu se španělskými dobyvateli a postupem času se proměnil do nové podoby.
Základem je stále vyšlehaný sníh, míchají se do něj ale vlašské ořechy a nahrubo nalámané slané krekry. Pak se základ upeče, na něj se vrství krém a čerstvé jahody. A vězte, že to funguje skvěle! Výsledný dort je křupavý, krémový, svěží a za mě je zajímavou alternativou k rychlým jahodovým dortům a cheesecakům.
Recept na jahodový dort z krekrů
Co potřebujete
Základ
- 5 bílků
- 180 g slaných krekrů
- 1 a půl hrnku vlašských ořechů (cca 180 g)
- 120 g moučkového cukru (cca 1 hrnek)
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
Krém
- 200 g krémového sýra (Philadelphia)
- 250 ml smetany na šlehání
- 80 g cukru moučka
- lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu
Jak na to
Základ
- Sušenky nahrubo rozdrťte na menší kusy, ořechy nasekejte nahrubo.
- V robotu (s balonovou metlou) šlehejte bílky, dokud nezačnou tvořit špičky. Přidejte postupně cukr, jakmile se spojí se sněhem, přidejte také prášek do pečiva, sůl a vanilkový extrakt. Vše za stálého šlehání.
- Vypněte robot. Přisypejte sušenky a mleté ořechy a jemně je zamíchejte do sněhu.
- Směs rozetřete do vymazané formy. Pečte na 180 °C cca 30 minut dozlatova.
- Po upečení nechte vychladnout.
Krém
- V misce metličkou rozmíchejte krémový sýr s cukrem a vanilkovým extraktem.
- Vyšlehejte šlehačku dotuha (šlehačka by měla být studená, přímo z lednice).
- Přidejte polovinu šlehačky ke krémovému sýru a lehce promíchejte. Poté přidejte i druhou polovinu, znovu promíchejte.
Dokončení
- Základ nechte vychladnout.
- Natřete na něj krém a ozdobte plátky jahod. Můžete servírovat ihned (mostachón bude křupavější) nebo ho můžete ještě vychladit (základ bude méně křupat, bude vláčnější).