Údajně za tento skvělý vynález vděčíme mexickým rančerům, kteří žili na západě Texasu (podél Rio Grande na mexicko-texaské hranici) na konci 30. a začátkem 40. let. Vždy, když se obětovával býk, pracovníci dostávali méně žádané části hovězího jako částečnou platbu za svou práci. Jedné z těchto částí se říkala Faja a odsud už nejsme daleko od Fajitas, které jsou zdrobnělinou Fajy, tedy nakrájeného hovězího na drobné kousky, opečené na grilu nebo na pánvi a servírované s kukuřičnou plackou.
Tak, jak je známe dnes, je začal připravovat Sonny Falcon, majitel supermarketu v Kyle, Texas. V roce 1969 začal lákat klienty na první fajitas a měl takový úspěch, že začal vařit fajitas ve velkém. Postupně se díky různým řetězcům fajitas rozšířila po celém světě a hovězí nahradilo maso vepřové nebo kuřecí. Připravují se se také s kalamáry.
Fajitas jsou populární nejen v mexické kuchyni, ale také v americké kuchyni Tex-mex, která kombinuje to nejlepší z Texasu a z Mexiku. Důvod je prostý – jednoduchý recept, svěží pikantní chuť, křupavé papriky, jemná tortilla a perfektně ochucené maso. Pro přípravu fajitas si můžete připravit domácí pšeničnou tortillu.
Recept na pravé mexické fajitas
Co potřebujete
- 4 ks tortilly (recept na domácí pšeničné tortilly zde)
- 500 g kuřecích prs
- 1 velká červená paprika
- 1 velká zelená paprika
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička pepře
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého chilli (nebo čerstvá chilli paprička)
- limetka
- sůl
- volitelné: hrst čerstvého koriandru na ozdobu
Jak na to
- Začneme masem: nakrájíme si kuřecí maso na podlouhlé nudličky a naložíme ho do soli, pepře, kmínu, chilli, česneku a limetkové šťávy. Necháme naložené přibližně 15 minut.
- Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlměsíčky. Na středním ohni ji osmahneme na větší pánvi. Přibližně po 5 minutách přidáme na podlouhlé kousky nakrájenou červenou i zelenou papriku.
- Necháme zeleninu přibližně čtvrt hodinky za občasného míchání opékat. Po uvedené době přidáme na pánev maso a přibližně deset minut promícháváme, dokud maso není propečené.
- Tortilly opečet nasucho na pánvi. Stačí dvě tři minutky, aby se těsto prohřálo.
- Maso se zeleninou můžete servírovat přímo na pánvi s tím, že si každý strávník na tortillu sám naloží náplň a doplní ji omáčkami podle chuti. Druhou variantou je samozřejmě náplň rovnou rozdělit na jednotlivé tortilly a servírovat je již naplněné.
- Ozdobit můžete čerstvým nasekaným koriandrem.
Maso a zelenina nestačí. Mexická salsa nesmí chybět!
Fajitas mají v dnešní době nespočet variant, můžete experimentovat jak s druhy masa, tak se zeleninou. Základem mexické kuchyně jsou ale, jak je vám určitě známo, delikátní omáčky. Zkuste třeba:
- Pravé mexické GUACAMOLE s avokádem
- Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA
4 thoughts on “Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti”