Massaman curry nebo také massaman kari je nejjemnější a nejméně pálivé z thajských kari. Na každé lžíci na vás čeká vůně skořice a hřebíčku, nasládlá chuť cukru, jemná kyselost tamarindu i kousky křupavých arašídů. Tato harmonie chutí odkazuje spíš k indické nebo malajské kuchyni, jejichž vlivy je možné vystopovat na jihu Thajska. Název massaman pak odkazuje buď k malajskému slovu masam, což znamená “kyselý”, nebo pravděpodobněji k thajskému výrazu pro “muslimský”. Díky napojení na muslimskou komunitu se také massaman kari většinou připravuje z kuřecího nebo hovězího masa a téměř nikdy z masa vepřového.
Asi je jasné, že ingredience na tvorbu vlastní massaman kari pasty nenajdete v každých potravinách, většinu je ale možné sehnat ve větších supermarketech nebo ve vybavenějších asijských večerkách. Doporučuji si najednou připravit větší množství pasty, které pak můžete bez problému skladovat nějakou dobu v lednici nebo v mrazáku.
Recept na massaman kari pastu
Co potřebujete
- 10 sušených chilli papriček serrano
- 6 malých šalotek
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce nasekaného galangalu
- 1 lžíce nasekaného kořene koriandru
- 2 lžíce nasekané citronové trávy
- 1 lžička krevetové pasty
- půl lžičky soli
- půl lžičky semínek koriandru
- půl lžičky kmínu
- půl lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička kůry z plodu kaffir lime
- 3 hřebíčky
- 2 semínka kardamomu
- půl lžičky skořice
Jak na to
- Nejprve si na pánvi nechte rozvonět koření: koriandr, kmín, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom a skořici. Vše smíchejte a nasucho opražte. Jakmile začne koření vonět, můžete jej přesypat do hmoždíře.
- Rozdrťte v hmoždíři koření na prášek.
- Nyní si připravte blender nebo výkonný mixér. Vložte do něj chilli papričky, česnek, šalotku, přidejte krevetovou pastu i citronovou trávu.
- Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne hladká pasta. Pokud by byly ingredience příliš “suché” a vznikal vám spíš prášek, můžete přidat kapku vody.
- Na pánvi si kápněte trošku oleje a přidejte z blenderu kari pastu. Na mírném plameni ji lehce provařte, stačí cca 5 minut, aby se prohřála a rozvoněla.
- Poté ji můžete nechat vychladnout a skladovat v lednici. Nebo si rovnou připravit massaman kari 🙂
Recept na kuřecí massaman kari
Co potřebujete
- 250 g kuřecích prsou
- 2 menší brambory
- 2 menší cibule
- 1 lžíce arašídů nebo kešu oříšků
- 1 plechovka kokosové smetany (400 ml)
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 3 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového nebo palmového cukru
- 2 lžíce tamarindové pasty
- 1 lžička soli
Jak na to
- Nejprve si připravte brambory. Oškrábejte je a poté je nakrájejte na cca centrimetrové kostičky. Ty uvařte v osolené vodě. Stačí 5 minut, doměkka se brambory uvaří spolu s kari.
- Nakrájejte si kuře na drobné pásky. Cibuli nakrájejte podobně jako brambory na cca 1 cm kostky.
- Rozehřejte si wok na vyšší teplotu. Přidejte 200 ml kokosového mléka a za stálého míchání jej vyvařte do oleje (mléko se vypaří a zůstane jen průhledná tekutina).
- Do oleje přidejte massaman kari pastu. Lehce ji osmahněte a nechte ji rozvonět.
- Poté přidejte kuře a cca dvě minuty promíchávejte s kari pastou.
- Přidejte zbytek kokosového mléka, brambory i cibuli. Promíchejte a nechte vařit doměkka.
- Mezitím můžete přidat také dochucovadla: rybí omáčku, cukr, sůl a tamarindovou pastu.
- Omáčka je hotová, jakmile zhoustne a všechny ingredience jsou uvařené doměkka.
- Servírujte s thajskou jasmínovou rýží.
2 thoughts on “Thajské MASSAMAN CURRY: pasta a příprava kari”