KARPOUZI SALATA: Melounový salát s fetou

Vodní meloun, feta a máta je oblíbená kombinace, která si svým kontrastem chutí získala nejednoho strávníka. Je postavená na stejném principu jako salát Caprese: jedna zelenina, jeden sýr a jedna bylinka. V Řecku si ale můžete kromě karpouzi me feta (meloun s fetou) objednat také karpouzi salata (melounový salát), kde najdete mnohem více ingrediencí. Ty se můžou lišit, stejně jako jejich dochucení. Některé z nich ale fungují lépe než jiné a já věřím, že recept níže vám zachutná jako mně.

Řekové při přípravě salátu logicky sahají po zelenině, která jim roste na zahrádkách a kterou jsou zvyklí ve svých kuchyních používat: olivy, cibule, okurka… Kontrast šťavnatého sladkého melounu, křupavé zeleniny, slaného sýra a čerstvé svěží máty funguje. Za mě je skvělé salát chuťově doladit jednoduchým dresinkem s balsamico octem a před podáváním nechat vychladit v lednici. Vyzkoušejte, co vám bude chutnat: jednoduchou verzi s melounem, fetou a mátou, anebo bohatší verzi s další zeleninou a dresinkem.

Řecký melounový salát s fetou: Karpouzi salata

Recept na melounový salát s fetou

Co potřebujete

  • cca 1 kg vodního melounu (800 g dužiny)
  • 150 g sýru feta
  • hrst čerstvé máty
  • půl salátové okurky (cca 200 g, volitelné)
  • 1 menší červená cibule (volitelné)
  • 50 g černých oliv (volitelné)

Na dresink:

  • 2 lžíce balsamica
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • půl citronu
  • lžička soli
  • půl lžičky černého pepře

Jak na to

  1. Dužinu melounu nakrájejte na menší kostky a dejte do většího talíře nebo mísy. Na meloun rovnoměrně skládejte další ingredience: cibuli nakrájenou na půlměsíčky, okurku nakrájenou na poloviční kolečka, sýr nakrájený na kostky.
  2. Připravte si dresink. Nejprve smíchejte balsamico, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Poté za stálého míchání metličkou vlijte olivový olej. Cílem je, aby se všechny ingredience dobře propojily.
  3. Zálivkou přelijte meloun s ostatními ingrediencemi v míse.
  4. Salát nechte v lednici dobře vychladit. Meloun během této doby pustí šťávu, ta se promíchá s balsamicovým dresinkem a chutě se lépe propojí.
  5. Před podáváním natrhejte rukama lístky máty a posypejte jimi celý salát.Řecký melounový salát s fetou: Karpouzi salata
Shrnutí
recipe image
Recept na
KARPOUZI SALATA: Melounový salát s fetou
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *