Irský Porter Cake je jedním z klenotů irské kuchyně. Je vláčný, šťavnatý, nádherně voní a má bohatou chuť, kterou utváří především černé pivo typu Porter Ale a kousky sušeného ovoce. Pivo typu Porter se často nahrazuje také podobnými pivy typu Stout (jako je například Guiness, který se u nás dá celkem snadno sehnat i v supermarketech). Pravděpodobně byste mohli použít i jiné černé pivo, ale vězte, že čím lepší pivo, tím lepší koláč z něj upečete. Já jsem použila český Cocoa Porter (Porter vyrobený za použití kakaových bobů) od pivovaru Clock a byla to pecka!
Irish Porter Cake je oblíbeným pokrmem nejen během oslav Dne svatého Patrika, ale i při jiných rodinných událostech a oslavách po celý rok. Jeho historie sahá do 19. století, kdy bylo tmavé pivo v Irsku velmi populární: bylo levné a běžně dostupné. Stalo se tak ideální přísadou také do jídel. Tradiční recepty na irský Porter Cake se často předávají z generace na generaci a každá rodina může mít svůj vlastní recept.
Recept na irský Porter Cake
Co potřebujete
- 150 g másla
- 135 g třtinového cukru
- láhev piva Porter Ale (220 ml do těsta, cca 100 ml na polití po upečení)
- půl hrnku sušené pomerančové kůry (cca 70 g)
- 1,5 hrnku směsi sušeného ovoce (odpovídá cca 220 g): nejčastěji směs rozinek sultánek a zlatých rozinek, můžete ale použít i sušené brusinky nebo třešně
- 280 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- špetka soli
- mleté koření: lžička skořice, čtvrt lžičky muškátového oříšku, čtvrt lžičky zázvoru, čtvrt lžičky hřebíčku
Jak na to
- Dejte do hrnce máslo, cukr a pivo. Zahřejte a nechte rozpustit cukr. Pak vmíchejte sušené ovoce a sundejte z plotny. Nechte zchládnout na pokojovou teplotu.
- V míse smíchejte sypké ingredience: mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, všechno koření a sůl. Přidejte sušené ovoce s máslem a vajíčka. Zamíchejte.
- Dejte do kulaté formy vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem.
- Pečte 30–40 minut na 180 °C.
- Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle, jakmile je po vytažená čistá, může jít dort ven z trouby.
- Po vytažení z trouby, dokud je koláč ještě teplý, ho polijte zbytkem piva.
Dort můžete jíst rovnou (po vychladnutí) nebo ho můžete nechat pár dnů odležet v uzavřené dóze.
Zajímavé čtení
https://www.oliviascuisine.com/irish-porter-cake/
https://moorlandseater.com/porter-cake/