Ačkoli je tato pochoutka známá především na Sicílii, zdá se, že její původ je španělský. Alespoň podle jedné z kouzelných legend. Španělská královna Jana zvaná Šílená měla údajně ve svých službách armádu kuchařů, kteří se podíleli na přípravě právě tohoto jídla. Jeden z nich však byl nejen královnin osobní kuchař, ale také milenec, což se nelíbilo mladému princi Karlu Habsburskému. Nakonec musel nešťastný kuchař utéct před jeho žárlivostí a hněvem královského syna na Sicílii, kde začal připravovat tento originální recept.
Involtini alla siciliana se původně považovaly za jídlo chudých, kteří šetří masem a používají ingredience, které jsou v Itálii snadno dostupné. Dnes je však toto jídlo velmi rozšířené a běžně podávané jako nedělní oběd. Napříč Itálií existuje spousta regionálních variant závitků zvaných v italštině involtini. Známé jsou například involtini alla romana, které se dusí v rajčatové omáčce, nebo involtini alla messinesse, které se připravují s parmezánem a prosciuttem.
Recept na involtini alla siciliana
Co potřebujete
- 0,5 kg libového hovězího masa
- 2 velké červené cibule
- olivový olej
- 25 g piniových oříšků
- 25 g rozinek
- 75 g strouhanky
- 75 g sýru cacciocavallo nebo pecorino
- sůl
- pepř
- olivový olej
- bobkový list (cca 10 kousků)
Jak na to
- Ve vodě namočte rozinky a nechte je odstát cca 10 minut. Poté přeceďte a lehce z nich vymačkejte vodu.
- Jednu cibuli si nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji.
- Sýr nasekejte na menší kostky, vložte do mixéru a rozsekejte nadrobno. Smíchejte se strouhankou, rozinkami, piniovými oříšky a přidejte z pánve cibuli i s olejem.
- Vymíchejte těstíčko. Podle potřeby přidejte trochu olivového oleje. Výsledná konzistence by měla být hrudkovitá, lehce lepivá, ale také ne úplně spojená.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Z hovězího naklepejte tenké plátky. Neměly by mít více než 0,5 cm na výšku. Ideální je k tomu tzv. razítko, kterým příliš nepoškodíte strukturu masa.
- Plát masa poté potřete olivovým olejem a bohatě potřete nádivkou.
- Podle velikost plátků jej rozkrájejte na menší kousky. Závitky by neměly být příliš velké, aby se snadno propekly. Z půl kila masa by mohlo vzniknout kolem 8-10 závitků.
- Kousky masa opatrně srolujte tak, aby co nejvíce náplně zůstalo vevnitř. Závitky si odložte bokem na talíř.
- Připravte si druhou cibuli – rozkrojte ji na čtyři díly a opatrně odlepujte jednotlivé vrstvy tak, aby vznikly kousky, které pak snadno napíchnete na špíz.
- Připravte si k ruce také bobkový list.
- Rozehřejte troubu na 200 °C s horním ohřevem, případně pokud je to možné, rozehřejte gril.
- Na špejli nebo na kovový špíz napíchněte vždy jeden závitek tak, aby se neotvíral, pak napíchněte kousek cibuli a jeden bobkový list. Pak znovu závitek, cibuli a bobkový list.
- Postupně takto napíchejte všechny závitky. Před opékáním je lehce potřete olivovým olejem a otiskněte je ve strouhance.
- Pečte cca 10 minut z každé strany, dokud se špízy neopečou dozlatova. Čas se může lišit podle tloušťky masa a velikosti závitků.