Turecké bulgurové gnocchi s rajčaty FELLAH KOFTESI

Taky milujete gnocchi? Tyto kousky s italskou variantou bramborových nočků mají jen velmi málo společného, ale o to víc vás příjemně překvapí! Fellah köftesi je turecká verze gnocchi, která se připravuje z bulguru. Jako fellah se na Blízkém východě označuje “farmář” nebo také “zemědělec”, köfte jsou “koule“. Jak překlad názvu napovídá, připravují se spíš v kulaté formě a podobají se malým kulatým koláčkům. Někdy se jim díky tvaru přezdívá také bulgurové knoflíky, známé jsou také názvy arabské kuličky nebo kurdské kuličky. Pod touto spoustou názvů a přezdívek se ale skrývá vždy to samé: uvařený bulgur se semolinou, vejcem, moukou, dochucený trochou koření. Z vychládlého těsta se tvarují kuličky, do kterých se promáčkne prohlubeň, díky kterým bude na jednotlivých kouscích lépe držet omáčka.

Nejlépe k nim chutná výrazná rajčatová omáčka, která se často dochucuje melasou z granátového jablka, chilli a čerstvou mátou. Kromě zmíněné rajčatové omáčky se můžou servírovat také se špenátem.

Turecké gnocchi s rajčatovou omáčkou - Ochutnejte svět

Recept na turecké gnocchi

Co potřebujete

Na bulgurové těsto

  • 140 g jemného bulguru
  • 85 gramů semoliny
  • 350 ml horké vody
  • 1 vejce
  • 80 g pšeničné mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička sladké papriky, špetka římského kmínu, špetka mletého hřebíčku
  • trocha citronové šťávy

+mouka na pomoučení

Na omáčku

  • 250 g rajčatové pyré (nebo 5 větších šťavnatých rajčat)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce melasy z granátového jablka
  • sušené chilli
  • svazek čerstvé máty
  • trochu čerstvé petrželky
  • sůl

Na ozdobu

  • bílý jogurt

Jak na to

  1. Dejte bulgur a semolinu s vodou do hrnce a vařte, dokud se vše nevsákne. Nechte zchládnout na pokojovou teplotu.
  2. Pak přimíchejte vejce, mouku, rajčatový protlak a koření. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Připravte si pomoučený talíř nebo tácek. Lžičkou nebo prsty nabírejte stejné kopečky těsta a v dlaních je tvarujte do kuličky. Do každé kuličky pak palcem promáčkněte prohlubeň. Položte je na pomoučený talíř. Jakmile máte hotovo, vezměte si větší hrnec, naplňte ho do poloviny vodou a dejte ji vařit.
  4. Přiveďte v hrnci vodu k varu, přidejte sůl a citronovou šťávu. Dejte dovnitř knedlíčky, jakmile vyplavou na povrch, vylovte je.
  5. Mezitím si připravte omáčku: osmahněte česnek na oleji, přidejte rajčatový protlak, rajčata a 1 hrnek horké vody. Nechte probublávat, dokud omáčka lehce nezhoustne. Nakonec osolte, přidejte melasu, nasekanou mátu a chilli.
  6. Do omáčky nasypejte uvařené bulgurové kousky a zamíchejte, aby je omáčka obalila ze všech stran.
  7. Dejte je na talíř, nahoru můžete přidat lžíci bílého jogurtu, který zde slouží ke zjemnění výrazné chuti, a nakonec několik lístků máty.FELLAH KOFTESI: Turecké gnocchi s rajčatovou omáčkou - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
Turecké bulgurové gnocchi s rajčaty FELLAH KOFTESI
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *