Taky milujete gnocchi? Tyto kousky s italskou variantou bramborových nočků mají jen velmi málo společného, ale o to víc vás příjemně překvapí! Fellah köftesi je turecká verze gnocchi, která se připravuje z bulguru. Jako fellah se na Blízkém východě označuje “farmář” nebo také “zemědělec”, köfte jsou “koule“. Jak překlad názvu napovídá, připravují se spíš v kulaté formě a podobají se malým kulatým koláčkům. Někdy se jim díky tvaru přezdívá také bulgurové knoflíky, známé jsou také názvy arabské kuličky nebo kurdské kuličky. Pod touto spoustou názvů a přezdívek se ale skrývá vždy to samé: uvařený bulgur se semolinou, vejcem, moukou, dochucený trochou koření. Z vychládlého těsta se tvarují kuličky, do kterých se promáčkne prohlubeň, díky kterým bude na jednotlivých kouscích lépe držet omáčka.
Nejlépe k nim chutná výrazná rajčatová omáčka, která se často dochucuje melasou z granátového jablka, chilli a čerstvou mátou. Kromě zmíněné rajčatové omáčky se můžou servírovat také se špenátem.
Recept na turecké gnocchi
Co potřebujete
Na bulgurové těsto
- 140 g jemného bulguru
- 85 gramů semoliny
- 350 ml horké vody
- 1 vejce
- 80 g pšeničné mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička soli, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička sladké papriky, špetka římského kmínu, špetka mletého hřebíčku
- trocha citronové šťávy
+mouka na pomoučení
Na omáčku
- 250 g rajčatové pyré (nebo 5 větších šťavnatých rajčat)
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce melasy z granátového jablka
- sušené chilli
- svazek čerstvé máty
- trochu čerstvé petrželky
- sůl
Na ozdobu
- bílý jogurt
Jak na to
- Dejte bulgur a semolinu s vodou do hrnce a vařte, dokud se vše nevsákne. Nechte zchládnout na pokojovou teplotu.
- Pak přimíchejte vejce, mouku, rajčatový protlak a koření. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Připravte si pomoučený talíř nebo tácek. Lžičkou nebo prsty nabírejte stejné kopečky těsta a v dlaních je tvarujte do kuličky. Do každé kuličky pak palcem promáčkněte prohlubeň. Položte je na pomoučený talíř. Jakmile máte hotovo, vezměte si větší hrnec, naplňte ho do poloviny vodou a dejte ji vařit.
- Přiveďte v hrnci vodu k varu, přidejte sůl a citronovou šťávu. Dejte dovnitř knedlíčky, jakmile vyplavou na povrch, vylovte je.
- Mezitím si připravte omáčku: osmahněte česnek na oleji, přidejte rajčatový protlak, rajčata a 1 hrnek horké vody. Nechte probublávat, dokud omáčka lehce nezhoustne. Nakonec osolte, přidejte melasu, nasekanou mátu a chilli.
- Do omáčky nasypejte uvařené bulgurové kousky a zamíchejte, aby je omáčka obalila ze všech stran.
- Dejte je na talíř, nahoru můžete přidat lžíci bílého jogurtu, který zde slouží ke zjemnění výrazné chuti, a nakonec několik lístků máty.