Makronky! Tradiční dezert francouzské kuchyně, který se proslavil po celém světě. Baví především svou křehkou strukturou, veselými barvami a všemožnými příchutěmi. Jakmile zjistíte, jak makronky připravovat, můžete začít experimentovat. Myslím, že ale neuškodí začít klasikou. A čokoláda je klasika, bez které by se cukrářství neobešlo, proto zde najdete recept na čokoládové makronky. Recept nepatří mezi nejjednodušší a je možné, že nevyjdou hned napoprvé. S trochou trpělivosti se tyto malé sladké potvůrky určitě vyvedou!
Před tím, než se vrhneme na čokoládové makronky, se podíváme do minulosti a zjistíme, odkud pochází a kde vznikly. Francouzské slovo „macarons“ pochází z italského výrazu pro vyšlehaný sníh. Ptáte se, proč slovo pro francouzský dezert vzniklo v Itálii? Makronky se podle jedné z verzí začaly připravovat už v benátských klášterech, odkud je Kateřina Medicejská provdaná za francouzského krále přivezla s sebou do Francie. O slávu makronek se prý postaraly také dvě jeptišky, které pekly makronky během francouzské revoluce a používaly je jako platidlo za bydlení. Dokonce si vysloužily přezdívku makronkové sestry. V této době se ale makronky připravovaly bez náplně, začaly se slepovat až ve 20. století. Verzí o původu makronek je spousta, je ale jisté, že patří mezi tradiční a léty prověřené recepty, které i vy budete milovat.
Recept na čokoládové makronky
Co potřebujete
- 200 g mandlové moučky
- 270 g moučkového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 50 g holandského kakaa
- 180 g bílků
- špetka soli
Čokoládová náplň (ganache)
- 100 g kvalitní čokolády
- 100 g smetany na šlehání
Jak na to
- Nejprve si připravte všechny sypké ingredience – kakao, mandlovou moučku a moučkový cukr. Vše si přesejte přes sítko, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
- Nyní je třeba vyšlehat bílky. Přidejte k nim špetku soli a poté šlehejte na nízké obrátky. Jakmile se začnou na bílcích tvořit bubliny, přisypejte cukr. Vyšlehejte, dokud nebude sníh držet tvar.
- Po částech přisypávejte sypké ingredience k bílkům a co nejopatrněji promíchejte v těsto. Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani příliš řídké – pokud přejedete po dně vařečkou, mělo by se objevit dno a poté se těsto pomalu uzavře.
- Těsto dejte do cukrářského sáčku s širší kulatou násadou. Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. Vytvářejte menší kolečka dostatečně daleko od sebe. Poté plechem několikrát silně bouchněte o stůl, aby se těsto rozteklo do požadovaného tvaru a aby z něj unikl přebytečný vzduch v podobě bublinek.
- Nyní nechte všechny makronky odpočívat, dokud lehce neoschnou. Čekáme, až se každá makronka osuší natolik, že bude možné na ni sáhnout a těsto se na prst nepřilepí. Bude to trvat cca 15 minut. Poté makronky pečte na 150 °C, a to 10-15 minut. Záleží ale na každé troubě, pokud makronky popraskají, nechte je déle odpočívat a snižte teplotu o 10 °C.
- Čokoládovou náplň připravíte jednoduše ze smetany a čokolády – přiveďte smetanu v hrnci k varu, poté přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté za občasného míchání nechte zchládnout, naplňte směsí zdobicí sáček a slepujte kolečka placatou stranou k sobě.