30. léta minulého století byla zlatou érou Hollywoodu a kromě mnoha nezapomenutelných snímků se v hollywoodské čtvrti zrodila také jiná legenda: The Cobb Salad. Robert Cobb ve své resturaci The Hollywood Brown Derby v pozdních nočních (nebo brzkých ranních?) hodinách posbíral v lednici všechny možné zbytky a vytvořil pro sebe a svého přítele tento dnes už světoznámý salát.
Cobb salát je poměrně syté jídlo, za mě se skvěle hodí do jídelníčku jako lehčí oběd. Tradičně se na listový salát skládá všechna zelenina, maso, vejce a sýr do pruhů vedle sebe, které polijete zálivkou typu vinaigrette. Tu si můžete také doladit podle svého gusta, všechny ingredience najdete v receptu níže. Co se týče kuřete, je tento salát ideálním způsobem, jak spotřebovat přebytky z pečeného nebo grilovaného kuřete. Pokud ale máte syrová kuřecí prsa, připravte si je, jak je máte rádi: pečené, grilované, vařené. Tak vzhůru do vaření a nebojte se experimentovat!
Recept na Cobb salad
Co potřebujete (na 2 větší misky)
- listový salát (použila jsem půlku ledového salátu a jeden Little Gem salát)
- 2 menší rajčata (cca 150 g)
- 4 plátky slaniny
- 1 kuřecí prso
- 1 avokádo
- 2 vejce
- 100 g sýra s modrou plísní, například Niva, Roquefort, Gorgonzola
- pažitka (volitelné)
Vinaigrette
- 20 ml červeného vinného octa
- 60 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
Další volitelné ingredience k dochucení: 1 lžička dijonské hořčice a 1 lžíce medu (doporučuji), 1 lžíce worcestershire omáčky, 1 nadrobno nasekaná šalotka
Jak na to
- Připravte si postupně všechny ingredience. Vejce uvařte (natvrdo 10 minut, pro tekutější žloutek 7 minut), poté nakrájejte na půlměsíčky.
- Slaninu opečte na pánvi dokřupava, poté ji nechte zchládnout a nalámejte na menší kousky.
- Kuřecí maso můžete připravit různými způsoby. Nejčastěji se kuřecí prso dává do osolené vody a vaří nebo pošíruje. Kuře můžete také opéct dozlatova na pánvi a poté dopéct v troubě, dokud vnitřní teplota nebude 70-72 °C. Nebo ho můžete ugrilovat. Hotové kuřecí prso nakrájejte na kostičky.
- Sýr nakrájejte na kostičky.
- Avokádo nakrájejte na kostičky.
- Rajče nakrájejte na půlměsíčky (pokud máte menší rajčata) nebo na kostičky (ty zvolte u větších rajčat).
Připravte si vinaigrette
- Smíchejte ocet s hořčicí (případně také s medem). Poté postupně a za stálého míchání metličkou přilévejte olej. Cílem je, aby se úplně propojil s octovým základem a vznikla emulze.
- Dochuťte solí a pepřem.
Dokončení salátu
- Natrhejte nebo nakrájejte listy salátu, smíchejte je a rozdělte do dvou misek.
- Jednotlivé ingredience naskládejte na salát do pruhů.
- Bohatě polijte zálivkou. Případně je možné polovinu zálivky nalít na samotné listy salátu, promíchat a hotový salát přelít druhou půlkou dresinku.