Na mezinárodní kuchyni mám nejraději jídla, která mají výraznou zábavnou chuť a jsou něčím jiná než jídla, která znám. A přesně takové je toto čínské kuře s citrony! Kousky kuřete se smaží v ochuceném těstíčku dokřupava, pak se namáčí v husté sladkokyselé citronové omáčce. Se špetkou sezamu a jarní cibulkou je toto kuře dokonalé!
Čínské kuře s citrony je velmi populární v USA, Austrálii a Kanadě. Pátrala jsem po celém internetu, jaký je jeho původ a dočetla jsem se, že v různých verzích se citronové kuře připravuje na různých místech Číny. Poprvé se údajně začalo připravovat na jihu Číny v oblasti Kantonu, kde je použití ovoce ve slaných jídlech velmi oblíbené. Připravuje se zde pomerančová kachna, hovězí s mangem nebo toto delikátní kuře s citrony. Dokonce se zde pěstuje speciální druh citronu, který vypadá jako něco mezi mandarinkou a citronem. Vy můžete s klidným svědomím použít u nás dostupné běžné citrony.
Recept na čínské citronové kuře
Co potřebujete
Na maso
- 500 g kuřecího masa (kuřecí prsa nebo stehna)
- 80 ml lehké sojové omáčky
- 2 lžíce + 40 g kukuřičného škrobu
- 40 g hladké mouky
- 100 ml vody
- sůl
- trochu pepře
Na omáčku
- 2 stroužky česneku
- cca 1 cm kořene zázvoru
- 1 větší citron (nebo 2 menší) – budete potřebovat asi 120 ml citronové šťávy
- 3 lžíce cukru
- 100 ml vody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
Na servírování
- rýže jako příloha
- sezam a jarní cibulka
Jak na to
- Nejprve si nakrájejte kuřecí maso na větší nudličky. Ve skleničce si smíchejte sojovou omáčku s 2 lžícemi kukuřičné mouky, přidejte sůl a pepř a rozmíchejte metličkou, aby tam nebyly hrudky. Nalijte na maso, promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodiny (ideální je přes noc).
- Smíchejte si 100 ml vody a hladkou a kukuřičnou moukou a opět rozkvedlejte. Vznikne tak lehké těstíčko. Přidejte ke kuřeti a promíchejte, aby se obalilo ze všech stran.
- V pánvi nebo v hrnci si rozehřejte vyšší vrstvu oleje na smažení. Poté po jednom vkládejte kousky kuřecího masa v těstíčku. Nechávejte mezi kousky mezery, aby se neslepily dohromady. Jakmile budou kousky lehce dozlatova, vylovte je z oleje a odložte na talíř. Takto osmažte všechny kousky.
- Nyní budeme vše smažit napodruhé – takto docílíme opravdu dokřupava vysmaženého těstíčka. Lehce zvyšte teplotu a postupně vkládejte kuřecí kousky zpět do oleje. Cílem je nyní maso smažit jen pár minut na vyšší teplotu, dokud nebudou dozlatova. Pak je vylovte a odložte na papír, aby se odsál přebytečný olej.
- Mezitím se můžete pustit do omáčky: Nasekejte si česnek nadrobno, zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhejte si trochu citronové kúry a citron vymačkejte.
- V hrnci si rozehřejte trochu oleje a česnek i zázvor na něm pár minut nechte opékat. Pak přidejte cukr, vodu a kukuřičný škrob. Rozkvedlejte, aby tam nebyly hrudky a nechte vařit. Vznikne hustší směs. Pak odstavte z plotny a vlijte citronovou šťávu a citronovou kúru. Ochutnejte a lehce osolte.
- Poté do omáčky vhoďte osmažené kuře a obalte ho ze všech stran. Pak ho servírujte na talíř, kde ho posypete sezamem a jarní cibulkou. Ideální přílohou je bílá rýže.