Belgické dušené hovězí na pivu CARBONADE FLAMANDE

Carbonade flamande, to jsou jemné dušené hovězí kousky se silnou chutnou omáčkou, která využívá to nejlepší z vlámské gastronomie. Hovězí se dusí v tmavém pivu, omáčku poté dochucuje hořčice, bylinky a také pain d´épices neboli francouzský perník. Výsledek je skvělá sladkou-slano-hořká příchuť, která nejlépe doplní pravé belgické hranolky a sklenice piva. Nalákala jsem vás? Čtěte dál!

V současnosti se recept připravuje nejen ve Vlámském regionu, který je jedním ze 3 oblastí tvořících Belgické království, ale je populární po celé zemi. Zatímco v tomto receptu uvádím častěji používaný francouzský název (carbonade flamande), ve Vlámsku si jej můžete objednat také pod názvem vlaamse stoverij nebo stoofvlees.

Jak asi tušíte, naprosto zásadní je v tomto případě výběr piva. Vyberte si kvalitní belgický ale, ideálně tmavý nebo polotmavý s hořkou, a přitom nasládlou chutí. Ten poté určí i výslednou chuť jídla. Doporučuje se například některý druh trapistického piva, ze známějších značek můžete sáhnout po Leffe nebo Chimay.

Jak jsem zmínila, ideální přílohou jsou vyhlášené belgické hranolky, které jsou charakteristické tím, že se smaží nadvakrát v sádle. Nejedná se o žádnou dietku, pro odlehčení můžete jako přílohu zvolit také vařené brambory nebo bramborovou kaši.

Co potřebujete

  • 0,5 kg hovězího na dušení
  • 0,5 l tmavého belgického piva (doporučuji Leffe Brun)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 velká cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 plátky pain d épices / v české verzi použijte perník na strouhání
  • 80 g slaniny
  • sůl a pepř

Jak na to

  1. Nakrájejte hovězí na středně velké kostky. Rozehřejte ve větším hrnci trochu oleje, jakmile je dobře rozehřátý, vhoďte kousky masa. Nechte je zatáhnout – tedy nechte je opékat, dokud maso nezhnědne (a ideálně nevytvoří zlatavou krustu), pak promíchejte, ať se opeče ze všech stran. Poté vylovte z hrnce a odložte na talíř.
  2. Do stejného hrnce dejte kousek másla a slaninu na kostky. Přidejte na drobné kousky nakrájenou cibuli. Promíchávejte, dokud cibule nezesklovatí a slaninu nepustí tuk.
  3. Zasypejte cibuli cukrem a za občasného promíchání nechte lehce zkaramelizovat.
  4. Poté vraťte do hrnce kousky hovězího masa a vše zalijte pivem. Osolte a opepřete směs, promíchejte a ochutnejte ji, jestli je dost slaná. Přiveďte k varu.
  5. Ukrojte z perníku plátky tlusté asi půl centimetru, odkrojte z nich kůrku, tu můžete vyhodit. Každý z plátků potřete hořčicí a položte je do hrnce na maso do tekutiny.
  6. Poté přikryjte pokličkou, stáhněte teplotu tak, aby pivní směs jen lehce probublávala, a nechte dusit 3 hodiny. Jednou za čas promíchejte. Po této době by maso mělo být krásně měkké, pokud není, jsou kostky příliš velké a je třeba dusit delší dobu, dokud nezměkne.
  7. Servírujte s hranolkama, ideálně na belgický způsob, tedy nadvakrát smažené v sádle. Dieta počká 🙂
Shrnutí
recipe image
Recept na
Belgické dušené hovězí na pivu CARBONADE FLAMANDE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *