Naan (také známý jako nan nebo khamiri) je tradiční asijský chléb ve formě podlouhlé placky. Samotné slovo naan pochází z perštiny a znamená jednoduše “chléb“, dnes je však chléb populární mnohem více na východ v oblasti Indie. Chléb se v Asii připravuje ve speciální troubě tandoor, ve které se díky vysoké teplotě chléb krásně a rychle opeče a vytvoří se na něm charakteristické bubliny.
Naan je pečivo, které se většinou servíruje jako příloha k jiným jídlům. Základní verzi těsta je možné dochutit jogurtem, případně místo vody použít mléko. Chléb tak získá příjemnou vláčnou konzistenci. Často se servíruje potřený přepuštěným máslem ghí, může se posypat také sezamem, česnekem, koriandrem nebo jiným kořením. Existují dokonce verze naanu plněného zeleninou nebo masem – peshawari naan je plněný ořechy a rozinkami, amritsari naan je plněný směsí z brambor a cibule se spoustou koření.
Recept na indický chléb naan
Co potřebujete
- 270 g hladké mouky
- 2 lžičky moučkového cukru
- 1 lžička soli
- půl sáčku sušeného droždí (čerstvého cca 7 g)
- 100 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje (nebo 3 lžíce bílého jogurtu)
Na posypání
- 2-3 stroužky česneku + koriandr (čerstvý nebo mletý), případně jinou posypku
- přepuštěné máslo ghí nebo běžné máslo – cca 2 lžíce
Jak na to
- Droždí rozmíchejte s cukrem v trošce vody. Sůl přisypejte k mouce a promíchejte.
- Smíchejte mouku s olejem a vodou s kvasnicemi. Nejprve promíchejte vařečkou, pak vysypejte na vál a prohnětejte, dokud se ingredience nespojí v jednolité těsto. Těsto by mělo lehce lepit (aby výsledné placky nebyly příliš tuhé).
- Těsto dejte do větší misky, zakryjte utěrkou a nechte minimálně hodinu odležet a nakynout.
- Rozehřejte si troubu na 220 °C s roštem na nejhornější poloze a vložte do ní prázdný plech, aby se rozehřál s troubou.
- Těsto si rozdělte na 6 dílů a připravte si pečicí papír velikosti plechu.
- Každý kousek těsta vytvarujte do kuličky a omoučenýma rukama těsto poté těsto natahujte do tvaru podlouhlé placky. Můžete si pomoct také válečkem. Není problém, když bude placka trochu “hrbolatá” a v některých částech trochu tlustší než v jiných.
- Po vytvoření placky naskládejte placky vedle sebe na papír – na jeden plech se běžně vejdou tři placky, budete tedy muset péct nadvakrát.
- Jakmile bude trouba rozehřátá, přeneste na plech papír i s plackami a pečte několik minut. Je dobré troubu bedlivě sledovat, těsto by se mělo nafouknout a na povrchu začne rychle zlátnout. Jakmile se na něm začnou objevovat tmavé skvrny, můžete na chvilku placky otočit, aby se opekly také na druhé straně, a pak rychle ven z trouby, aby se příliš nespálily.
- Roztopte cca lžíci másla (např. v hrnečku v mikrovlnce), přidejte propasírovaný česnek a koriandr (buď čerstvý najemno nasekaný nebo sušený). Promíchejte s máslem. Jakmile vytáhnete placky z trouby, mašlovačkou natřete směs na každý kousek.
Skvělý recept, díky moc. Všem nám indický chléb ve Vašem podání chutnal.
Díky moc, jsem ráda, že se povedl!👌😊
Upečeno, podáváno k Tandorri z kuřecích stehen bez kůže. Díky za inspiraci na novou fajn přílohu.
Díky za komentář, jsem ráda, že se naan povedl! Petra
Výborný rychlý recept. Dá se dělat na teflonový pánvi nasucho.
Ano, i na dobře rozpálené pánvi se dá naan připravit! Jsem ráda, že se povedl 🙂 Petra
Milá paní Petro. Recept je vynikající, naan jako z Indie. Je mi vadí to, že jste už zapomněla vyjadřovat se česky. Tuk roztopí Slovák, Čech tuk rozpustí, ale roztopí třeba kamna. To stejné je při užívaní rozpálit troubu (asi míněno rozžhavit do ruda, hi hi), místo předehřát. Velká škoda, Češi zapomínají mluvit česky ve snaze vypadat světově. Přesto přeji hodně radosti při sbírání receptů a jejich uvádění do života. Pěkný den.
Dělal jsem a určitě doporučuji. Vynikajici
Vařila jsem a je to jako z restaurace.Moc doporučuji
Jiný už ani nedělám, parádní navždy se povede.