MOSTACHÓN DE FRESAS: Mexický jahodový dort

Někdy si přečtu nějaký zahradniční recept a řeknu si: „Proboha, jak tohle chutná?“ Přesně to se mi stalo, když jsem četla recept na jahodový mostachón, který je tradičním dezertem ze severu Mexika.

Původní mostachón pochází ze Španělska a vypadá úplně jinak než výsledný dort v mexické podobě. Jednalo se o dozlatova kruhový koláč, který se připravuje z vyšlehaných bílků, do nichž se dávají další ingredience. Na americký kontinent se dostal spolu se španělskými dobyvateli a postupem času se proměnil do nové podoby. 

Základem je stále vyšlehaný sníh, míchají se do něj ale vlašské ořechy a nahrubo nalámané slané krekry. Pak se základ upeče, na něj se vrství krém a čerstvé jahody. A vězte, že to funguje skvěle! Výsledný dort je křupavý, krémový, svěží a za mě je zajímavou alternativou k rychlým jahodovým dortům a cheesecakům.

Mostachón de fresas: mexický jahodový dort z krekrů

Recept na jahodový dort z krekrů

Co potřebujete

Základ

  • 5 bílků
  • 180 g slaných krekrů
  • 1 a půl hrnku vlašských ořechů (cca 180 g)
  • 120 g moučkového cukru (cca 1 hrnek)
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu

Krém

  • 200 g krémového sýra (Philadelphia)
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 80 g cukru moučka
  • lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu

  • 500 g jahod

Jak na to

Základ

  1. Sušenky nahrubo rozdrťte na menší kusy, ořechy nasekejte nahrubo.
  2. V robotu (s balonovou metlou) šlehejte bílky, dokud nezačnou tvořit špičky. Přidejte postupně cukr, jakmile se spojí se sněhem, přidejte také prášek do pečiva, sůl a vanilkový extrakt. Vše za stálého šlehání.
  3. Vypněte robot. Přisypejte sušenky a mleté ořechy a jemně je zamíchejte do sněhu.
  4. Směs rozetřete do vymazané formy. Pečte na 180 °C cca 30 minut dozlatova.
  5. Po upečení nechte vychladnout.

Krém

  1. V misce metličkou rozmíchejte krémový sýr s cukrem a vanilkovým extraktem.
  2. Vyšlehejte šlehačku dotuha (šlehačka by měla být studená, přímo z lednice).
  3. Přidejte polovinu šlehačky ke krémovému sýru a lehce promíchejte. Poté přidejte i druhou polovinu, znovu promíchejte.

Dokončení

  1. Základ nechte vychladnout.
  2. Natřete na něj krém a ozdobte plátky jahod. Můžete servírovat ihned (mostachón bude křupavější) nebo ho můžete ještě vychladit (základ bude méně křupat, bude vláčnější).Mostachón de fresas: mexický jahodový dort z krekrů
Shrnutí
recipe image
Recept na
MOSTACHÓN DE FRESAS: Mexický jahodový dort
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *