IRISH PORTER CAKE: Irský koláč s pivem a sušeným ovocem

Irský Porter Cake je jedním z klenotů irské kuchyně. Je vláčný, šťavnatý, nádherně voní a má bohatou chuť, kterou utváří především černé pivo typu Porter Ale a kousky sušeného ovoce. Pivo typu Porter se často nahrazuje také podobnými pivy typu Stout (jako je například Guiness, který se u nás dá celkem snadno sehnat i v supermarketech). Pravděpodobně byste mohli použít i jiné černé pivo, ale vězte, že čím lepší pivo, tím lepší koláč z něj upečete. Já jsem použila český Cocoa Porter (Porter vyrobený za použití kakaových bobů) od pivovaru Clock a byla to pecka!

Irish Porter Cake je oblíbeným pokrmem nejen během oslav Dne svatého Patrika, ale i při jiných rodinných událostech a oslavách po celý rok. Jeho historie sahá do 19. století, kdy bylo tmavé pivo v Irsku velmi populární: bylo levné a běžně dostupné. Stalo se tak ideální přísadou také do jídel. Tradiční recepty na irský Porter Cake se často předávají z generace na generaci a každá rodina může mít svůj vlastní recept.

Irský Porter Cake - koláč se sušenými plody a černým pivem

Recept na irský Porter Cake

Co potřebujete

  • 150 g másla
  • 135 g třtinového cukru
  • láhev piva Porter Ale (220 ml do těsta, cca 100 ml na polití po upečení)
  • půl hrnku sušené pomerančové kůry (cca 70 g)
  • 1,5 hrnku směsi sušeného ovoce (odpovídá cca 220 g): nejčastěji směs rozinek sultánek a zlatých rozinek, můžete ale použít i sušené brusinky nebo třešně
  • 280 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • mleté koření: lžička skořice, čtvrt lžičky muškátového oříšku, čtvrt lžičky zázvoru, čtvrt lžičky hřebíčku

Jak na to

  1. Dejte do hrnce máslo, cukr a pivo. Zahřejte a nechte rozpustit cukr. Pak vmíchejte sušené ovoce a sundejte z plotny. Nechte zchládnout na pokojovou teplotu.
  2. V míse smíchejte sypké ingredience: mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, všechno koření a sůl. Přidejte sušené ovoce s máslem a vajíčka. Zamíchejte.
  3. Dejte do kulaté formy vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem.
  4. Pečte 30–40 minut na 180 °C.
  5. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle, jakmile je po vytažená čistá, může jít dort ven z trouby.
  6. Po vytažení z trouby, dokud je koláč ještě teplý, ho polijte zbytkem piva.

Dort můžete jíst rovnou (po vychladnutí) nebo ho můžete nechat pár dnů odležet v uzavřené dóze.

Irský Porter Cake - koláč se sušenými plody a černým pivem

Irský Porter Cake - koláč se sušenými plody a černým pivem

Zajímavé čtení

https://www.oliviascuisine.com/irish-porter-cake/

https://moorlandseater.com/porter-cake/

 

 
 
Shrnutí
recipe image
Recept na
IRISH PORTER CAKE: Irský koláč s černým pivem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *