Soda bread je pečivo, které by mohlo vyprávět kus irské historie. Potřebujete na něj jen 4 ingredience: mouku, podmáslí, jedlou sodu a sůl. Jeho původ sahá do počátku 19. století, kdy se do Irska dostala jedlá soda a stala se oblíbenou ingrediencí pro přípravu chleba. Irská mouka totiž nebyla vhodná na přípravu kváskového chleba, s jedlou sodou se ale podařil Irům připravit chléb, který byl levný, rychlý a hlavně chutný. Příprava chleba se natolik rozšířila, že se cena jedlé sody v Irsku v polovině 19. století téměř zdvojnásobila.
Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě sýrů a másla. Tyto mléčné výrobky mají v Irsku velkou tradici (a skvělou chuť!), a to díky zeleným pláním, na které se teď i v minulosti mohly volně pást krávy a ovce. Podmáslí tedy bylo více než dostatek, a tak se stalo ideální ingrediencí pro pečení.
Do základního receptu na soda bread se někdy doplňují také další ingredience, především sušené brusinky nebo rozinky. Jedná se o tradiční způsob přípravy chleba, který se pak nazývá Fruit Soda Bread. Připravoval se ale jen výjimečně při speciálních příležitostech jako Vánoce nebo Velikonoce.
Soda bread je nyní populární po celém Irsku a stal se jedním z neodmyslitelných pokrmů při oslavách sv. Patrika. Skvěle chutná samotný jen s kouskem máslem a džemem, ale svou hutnější konzistencí dobře doplňuje také polévky nebo dušená jídla. Doporučuji například k irskému hovězímu dušenému na černém pivu Guinness.
Recept na irský chléb bez kvasnic
Co potřebujete
Jak na to
- V míse smíchejte mouku s jedlou sodou a se solí.
- Přilijte podmáslí a zamíchejte. Poté vyklopte na dostatečně pomoučený vál a rychle propracujte rukama. Těsto je spíš lepivé, ale stačí, aby se ingredience propojily. Pak si těsto posypejte moukou, aby se vám podařilo vytvarovat do kulatého bochníku.
- Bochník dejte na plech (nebo do pečicí formy) vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem vyřežte do těsta velký kříž.
- Pečte na 200 °C přibližně 40 minut. Po upečení by měl mít chléb tvrdou kůrku, po zaklepání by měl znít dutě. Střída je hutnější, ale krásně měkká.
Zajímavé zdroje
https://sodabread.info/history