Pastéis de bacalhau jsou malé smažené krokety servírované v Portugalsku a v Brazílii jako předkrm nebo samostatné jídlo s rýží a salátem. Někdy se jim říká také bolinhos de bacalhau (v překladu kuličky).
Bacalhau je portugalské označení pro nasolené pláty tresky. A treska je opravdu národním jídlem – říká se, že v Portugalsku existuje více receptů na přípravu tresky, než je dní v roce. Před použitím v kuchyni se nasolená ryba naloží do vody (většinou až 24 hodin), aby se z ní odmočila přebytečná sůl, a mohla se použít k dalším úpravám. Jde o nejčastěji používaný způsob skladování tresky, který vznikl díky portugalské tradici námořnictví. Je možné použít i čerstvou tresku, při přípravě budeme postupovat trochu jinak, výsledek však musí být vždy stejné – chutné krokety, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.
Recept na krokety s treskou – Pastéis de bacalhau
Co potřebujete
- 3 střední brambory
- 200 g tresky (buď nasolené nebo čerstvé – detaily v receptu)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- petržel
- sladká paprika
- sůl, pepř
- hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalování
- olej na smažení
Jak na to
- Máte nasolenou tresku? Je třeba z ní vytáhnout co nejvíce soli. Nejméně 24 hodin předem ji omyjte pod proudem vody, pak ji naložte do studené vody a nechte 12 hodin odležet. Pak vodu vyměňte a nechte odležet dalších 12 hodin.
- Pokud máte čerstvou tresku, nakrájejte ji na menší filé a vložte do hrnce s vodou. Vařte cca 10 minut, pak rybu vytáhněte a nechte vychladnou. Po vychladnutí oberte maso z kostí a nadrobte jej na drobounké kousky.
- Uvařte brambory v osolené vodě (10 minut), zceďte vodu a brambory rozmačkejte.
- Cibuli nakrájejte na drobné kousky, připravte si hrst nasekané pažitky a nasekaný česnek. Osmahněte cibuli na troše oleje, pak přidejte česnek a petržel. Nechte ji rozvonět, pak přidejte kousky ryby. Pomocí vařečky rozmělněte tak, aby se ingredience spojily.
- Smíchejte v hrnci směs ryby s cibulí a brambory. Dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
- Mokrýma rukama tvarujte kuličky nebo podlouhlé krokety, obalte v trojobalu a smažte dozlatova.