Jemné brambory, šťavnatý lilek a spousta voňavého indického koření s tím správným chilli řízem. Aloo baingan ki subji (v překladu lilek s brambory) je poměrně jednoduché jídlo plné chuti, které můžete jíst jako přílohu nebo jako samostatné hlavní jídlo. Toto vegetariánské kari se nejčastěji servírují s plackou roti (indická opékaná placka) nebo s pečivem paratha (smažená placka). Brambory jsou velmi oblíbené napříč celou Indií a s lilkem si skvěle rozumí. Tento recept je oblíbený především na severu Indie v oblasti Punjabi (v češtině má děsivý název Paňdžáb). Existují ale i další podobné recepty, které mají v základu vždy brambory, například aloo gobi je směs brambor s květákem.
Recept na indické kari s lilkem
Co potřebujete
- 1 velký lilek
- 4 větší brambory
- 1 větší cibule
- 1 rajče
- 2-3 stroužky česneku (cca 2 lžičky propasírovaného)
- 2 cm zázvoru (cca 2 lžičky nastrouhaného)
- hrst čerstvého koriandru
- sůl
Koření
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička chilli (můžete použít méně i více podle toho, jak máte rádi pálivé)
- 2 lžičky garam masaly
Jak na to
- Lilek omyjte a nakrájejte na kostky. Brambory oloupejte a nakrájejte na stejné kostky. Česnek propasírujte nebo nasekejte nadrobno. Zázvor oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno. Rajče nakrájejte na menší kousky.
- Ve velké pánvi si rozehřejte několik lžic rostlinného oleje. Vhoďte zázvor, česnek a všechno koření: římský kmín, koriandr, kurkuma, chilli a garam masalu. Asi dvě minuty promíchávejte, aby se vše opeklo a rozvonělo.
- Poté vhoďte cibuli a zamíchejte. Nechte zesklovatět, pak přidejte rajče. Povařte, dokud rajčata nezměknou a nevytvoří se zbytkem ingrediencí jednolitou směs.
- Nakonec přidejte na kostky nakrájené brambory. Dobře promíchejte a zalijte vodou, aby brambory byly téměř ponořené. Osolte. Přikryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte vařit asi 10 minut (po prvních 5 minutách promíchejte).
- Přidejte k bramborám nakrájený lilek. Promíchejte a za občasného míchání nechte dusit pod pokličkou dalších 10 minut, dokud lilek nezměkne.
- Nakonec ochutnejte, jestli je vše měkké. Podle chuti dosolte. Pak přidejte nasekaný koriandr a promíchejte.
- Servírujeme s plackami roti nebo s rýží basmati.
Shrnutí
Recept na
ALOO BAINGAN: Indické brambory s lilkem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4 Review(s) Based on