ALOO BAINGAN: Indické brambory s lilkem

Jemné brambory, šťavnatý lilek a spousta voňavého indického koření s tím správným chilli řízem. Aloo baingan ki subji (v překladu lilek s brambory) je poměrně jednoduché jídlo plné chuti, které můžete jíst jako přílohu nebo jako samostatné hlavní jídlo. Toto vegetariánské kari se nejčastěji servírují s plackou roti (indická opékaná placka) nebo s pečivem paratha (smažená placka). Brambory jsou velmi oblíbené napříč celou Indií a s lilkem si skvěle rozumí. Tento recept je oblíbený především na severu Indie v oblasti Punjabi (v češtině má děsivý název Paňdžáb). Existují ale i další podobné recepty, které mají v základu vždy brambory, například aloo gobi je směs brambor s květákem.

Indické brambory s lilkem (vegetariánské kari) - Ochutnejte svět

Recept na indické kari s lilkem

Co potřebujete

  • 1 velký lilek
  • 4 větší brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 rajče
  • 2-3 stroužky česneku (cca 2 lžičky propasírovaného)
  • 2 cm zázvoru (cca 2 lžičky nastrouhaného)
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl

Koření

  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička chilli (můžete použít méně i více podle toho, jak máte rádi pálivé)
  • 2 lžičky garam masaly

Jak na to

  1. Lilek omyjte a nakrájejte na kostky. Brambory oloupejte a nakrájejte na stejné kostky. Česnek propasírujte nebo nasekejte nadrobno. Zázvor oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno. Rajče nakrájejte na menší kousky.
  2. Ve velké pánvi si rozehřejte několik lžic rostlinného oleje. Vhoďte zázvor, česnek a všechno koření: římský kmín, koriandr, kurkuma, chilli a garam masalu. Asi dvě minuty promíchávejte, aby se vše opeklo a rozvonělo.
  3. Poté vhoďte cibuli a zamíchejte. Nechte zesklovatět, pak přidejte rajče. Povařte, dokud rajčata nezměknou a nevytvoří se zbytkem ingrediencí jednolitou směs.
  4. Nakonec přidejte na kostky nakrájené brambory. Dobře promíchejte a zalijte vodou, aby brambory byly téměř ponořené. Osolte. Přikryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte vařit asi 10 minut (po prvních 5 minutách promíchejte).
  5. Přidejte k bramborám nakrájený lilek. Promíchejte a za občasného míchání nechte dusit pod pokličkou dalších 10 minut, dokud lilek nezměkne.
  6. Nakonec ochutnejte, jestli je vše měkké. Podle chuti dosolte. Pak přidejte nasekaný koriandr a promíchejte.
  7. Servírujeme s plackami roti nebo s rýží basmati.Indické brambory s lilkem - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
ALOO BAINGAN: Indické brambory s lilkem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *