Marengo je vesnice na severu Itálie. A také je to místo, kde v roce 1800 francouzská armáda pod vedením Napoleona porazila vojsko Rakouska. Právě po této vyčerpávající bitvě hladový Napoleon zavolal svého kuchaře, aby mu připravil jídlo. Kuchař posbíral ty nejlepší ingredience, které se mu na italském venkově podařilo sehnat a uvařil skvělé jídlo, které dnes nazýváme “kuře marengo”. Napoleon si údajně tak pochutnal, že od té doby mu kuchař musel připravovat toto jídlo po každé bitvě. Jednou se kuchař osmělil původní recept upravit a Napoleon jídlo odmítl sníst ze strachu, že ho válečné štěstí opustí.
Toť praví legenda. Příběh je to hezký, údajně ale také nepravdivý. Zralá rajčata totiž pravděpodobně v polovině června roku 1800 nemohly být k dispozici. Není tedy stoprocentně jisté, z jakých ingrediencí se původní kuře marengo připravovala a na internetu i v kuchařkách najdete různé varianty. Recept, který najdete níže, obsahuje ingredience, na kterých se většinou recepty shodují, a postup, který je vyzkoušený a vede ke skvělému výsledku 🙂
O co se tedy jedná? Kuře marengo jsou kousky kuřecího masa dušeného s cibulí, česnekem a rajčaty ve víně a vývaru. Původně se servírovalo s opečenou bagetu, račím masem a volským okem. Dnes se celkem běžně vynechává těžko dostupné a drahé račí maso, opečenou bagetku a volské oko můžete nahradit pečenými brambory nebo jinou přílohou.
Recept na kuřecí marengo
Co potřebujete
- 500 g kuřecích prs
- 100 ml bílého vína
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 200 g žampionů
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- koření: tymián, bobkový list, čerstvá petrželka
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžic olivového oleje
Na ozdobu: zelené olivy, petrželka, volské oko
Jak na to
- Nakrájejte kuře na větší kousky, osolte a opepřete. Nakrájejte cibuli na plátky a nasekejte česnek nahrubo. Očistěte žampiony a nakrájejte je na silnější plátky.
- Vezměte si pánev se silným dnem, rozehřejte kousek másla a pak vhoďte kuře. Opečte ho dozlatova ze všech stran. Poté jednotlivé kousky vylovte z pánve na talíř. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a žampiony. Opékejte, dokud žampiony nezměknou.
- Zasypejte moukou a promíchejte. Poté zalijte vínem a promíchejte. Také nezapomeňte seškrábat výpek ze dna. Nechte vařit pár minut, aby se víno vypařilo. Pak přidejte vývar, rajčatové pyré a nasekané bylinky. Vložte kousky kuřete a nechte probublávat, dokud nebude kuře měkké (nelze určit přesný čas, záleží na velikosti kousků).
- Ke konci vaření zvyšte teplotu, aby se omáčka zredukovala a zhoustla. Před servírováním doporučuji posypat nasekanou petrželkou a ozdobit olivami. Skvělé je kuře marengo s opečenou bagetkou s volským okem nebo s pečenými brambory.