Křehké a šťavnaté maso, křupavá zelenina a horký roztopený sýr. To vše zabalené v lehce křupavém taco. To je mexický sen. Alambre!
Alambre je oblíbený druh masovo-zeleninové náplně, kterou Mexičané plní malé pšeničné nebo kukuřičné tortillky zvané tacos. “Alambre” v překladu znamená “drát” a odkazuje ke kovovým tyčinkám, na které se napichuje maso a zelenina, aby se vytvořil špíz. V tomto receptu se totiž používají stejné ingredience jako pro přípravu grilovaných špízů, jen se nenapichují, ale končí na rozpálené pánvi a poté v malé opečené tortile zvané taco. Tento druh tacos je oblíbený zejména v hlavním městě Ciudad de México a ve střední části Mexika.
Pro přípravu se nejčastěji používá kuřecí nebo hovězí maso, někdy se ale připravují také s mořskými plody nebo s klobáskou. Jak už jste určitě uhodli, jídlo se může připravovat v různých podobách a s různými ingrediencemi. Níže najdete základní recept, který můžete obměňovat a vylepšovat. Co by ale nikdy nemělo chybět, je nějaká výrazná mexická salsa, která dodá masu ten správný říz, a půlka limetky, která dodá všemu ten správný čerstvý říz. Může to být mexické guacamole s avokádem nebo rajčatová salsa roja.
Doufám, že už se vám sbíhají sliny!
Recept na mexické alambre
Co potřebujete
- 600 g kuřecích prs
- 200 g slaniny
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 300 g sýra (ideálně mexický pařený sýr oaxaca, nahrazuje se mozzarellou nebo sýrem typu gouda)
- sůl a pepř
- malé tortilly
Jak na to
- Nakrájejte cibuli a papriku na větší kousky. Nasekejte česnek. Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky, stejně jako slaninu.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje na vyšší teplotu. Vhoďte slaninu a nechte ji pustit tuk. Přidejte kuřecí maso a opékejte, dokud se maso nepropeče i zevnitř. Pak vhoďte cibuli, papriku a česnek. Za občasného míchání opečte dozlatova, dokud vše nezměkne.
- Osolte a opepřete podle chuti. Zakápněte citronem a ochutnejte, jestli jsou všechny chutě vyvážené. Poté přidejte sýr a postupně míchejte. Sýr se rozteče a obalí maso ze všech stran. Jakmile je sýr roztopený, sundejte pánev z ohně.
- Na grilu nebo na pánvi opečte tortilly. Stačí chvilka, aby se tortilly prohřály a lehce se opekly.
- Na každou z nich dejte trochu masové směsi se sýrem a máte hotovo! Doporučujeme hustě zasypat čerstvým koriandrem. Buen provecho 🙂