Salsa roja neboli červená omáčka je tradiční mexická omáčka. Těžko dostanete na území Mexika tacos nebo jinou specialitu bez této jednoduché a delikátní přílohy. Mexické omáčky se tradičně připravují v hmoždíři, kde se ingredience mačkají, dokud se chutě nespojí. Spousta omáček se ale nyní připravují v mixéru, čímž vznikne jejich hladká verze.
Napříč Mexikem najdete milion různých receptů a kombinací, všechny jsou však na podobném základu – rajčata a chilli papričky. Lišit se ale mohou v poměru ingrediencí, množství dochucovadel (bylinky nebo ocet) i v typu a množství použitých chilli papriček. Existují také tři druhy podle způsoby přípravy salsa roja: cruda (neboli “syrová” z čerstvých ingrediencí), hervida ( neboli “vařená”, ingredience se rozmixují a poté se vaří, dokud se chutě nespojí) a asada (neboli “pečená”, rajčata a chilli se opeče, aby slupka změkla, poté se smíchají s ostatními ingrediencemi).
Recept na salsa roja
Co potřebujete
- 4 ks rajčat
- čtvrt cibule
- 1 stroužek česneku
- hrst koriandru
- 1-2 chilli papričky serrano (podle toho, jak máte rádi pálivé – můžete použít také jiné papričky: jalapeño nebo habanero)
- sůl
Jak na to
- Rozkrojte rajčata na polovinu a na pánvi je opečte. Opečte na pánvi také celou chilli papričku. Pravidelně ji obracejte. Nenechávejte ji ale opékat více než 2 minuty, paprička by mohly zhořknout.
- Nyní máte dvě možnosti. Pokud chcete hladkou salsu, vše přesuňte do mixéru, přidejte česnek, cibuli, koriandr a sůl. Vše rozmixujte dohladka. Pokud chcete salsu připravit tradičním způsobem, v hmoždíři rozmačkejte česnek, chilli papričku a sůl, poté přidejte a rozmačkejte rajčata. Nakonec smíchejte s najemno nakrájenou cibulí a nasekaným koriandrem.
Jak použít salsa roja
- Nejčastěji se používá jako dip k dochucení jiných mexických jídel. Můžete ji servírovat v malé misce, do které budete jídlo namáčet, případně můžete salsu na jídlo přímo nanést.
- TIP: Vezměte si kukuřičné nachos, rozložte je na plech a zasypejte strouhaným sýrem. Nechte v troubě rozpéct, poté polijte omáčkou salsa roja a ozdobte čerstvým koriandrem.
One thought on “Mexická rajčatová omáčka SALSA ROJA”