Kringel (ve Švédsku kringla) je sladké pečivo s různými druhy náplní, které vypadá božsky na pohled, krásně voní a skvěle chutná. Původní severský kringel vznikl jako napodobenina německých preclíků – měl stejný tvar, jen se připravoval ve větší velikosti a se sladkou náplní. Jeho název pochází z původního slova kringla, které znamenalo kruh nebo prstenec.
Dnes se kringel říká různými druhům sladkého pečiva – nejčastěji má formu věnce, v estonských kavárnách ale najdete také podlouhlé verze nebo původní “preclíky”. Náplně mohou být také různé. Původní verze měly nejčastěji ořechy (mandle, vlašské ořechy) a rozinky, dnes se připravuje také se skořicí nebo kakaem.
Kringel si vychutnáte nejen ke kafíčku, ale připravuje se často na narozeniny nebo na Vánoce. V receptu níže najdete variantu se skořicí, cukrem a máslem, která mi krásně provoněla celý byt skořicí.
Recept na estonský kringel
Co potřebujete
- 300 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 30 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 120 ml mléka
- půl kostky droždí (15 g kvasnic)
- 1 lžička cukru
Na náplň
- 50 g másla
- 2 lžíce skořice
- 5 lžic cukru krupice
Jak na to
Těsto a náplň
- Vezměte si teplé mléko, přidejte lžičku cukru a kvasnice. Rozmíchejte a nechte několik minut odstát.
- Do mísy si dejte mouku, vanilkový cukr, máslo, žloutek a sůl. Trochu promíchejte vařečkou, pak přidejte mléko s kvasnicemi a hnětejte, dokud se vše nespojí v jednolité tvárné těsto. Těsto v míse zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
- V hrnci roztopte máslo. Sundejte z plotýnky, přidejte cukr a skořici. Zamíchejte.
Příprava kringelu
- Lehce pomoučete vál a vyklopte na něj vykynuté těsto. Válečkem rozválejte na tenký plát ve tvaru obdélníku.
- Plát těsta rovnoměrně pomažte skořicovou náplní (můžete si pomoct příborovým nožem).
- Těsto poté pevně srolujte do ruličky tak, jak vidíte níže na fotce.
- Ruličku těsto rozkrojte ostrým nožem napůl tak, že v horním konci necháte kousíček těsta spojený (aby se rolka nerozpadla).
- Oba konce ruličky otočte středem směrem nahoru, aby šly vidět jednotlivé vrstvy. Oba prameny poté překládejte přes sebe odshora až dolů.
- Těsto přeneste na plech, kde pletenec stočíte do věnce. Volné konce zastrčte na začátek rolky tak, aby věnec vypadal hezky a držel pohromadě.
- Pečte na 170 °C (program s ventilátorem bez grilu) přibližně 20 minut. Po upečení pocukrujte.
Úžasný recept a krásné fotky, o víkendu budu opět dělat. Poprvé jsem dělala podle https://www.pomodo.cz/recepty/estonsky-kringel a mám ho uložený, tak jsem zvědavá, jak se mi podaří tentokrát. Petra
zajímavý recept