Věnečky vonící vanilkou, křupavé na povrchu a jemné uvnitř. To jsou dánské máslové sušenky s komplikovaným názvem vaniljekranse, který jednoduše v překladu znamená “vanilkové věnečky“. V Dánsku patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Jejich původ se dá vystopovat až do 19. století a od té doby se připravují v prakticky nezměněné podobě. Co je dobré, totiž nemá smysl měnit, že? Můžete je napéct klidně s větším odstupem od Vánoc a poté je naskládat do typických plechových krabic, kde bez problémů vydrží i měsíc. Při pečení těchto křehkých koleček se vám navíc krásně provoní byt vanilkou, tak si nezapomeňte pečení užít a vytvořit si příjemné dánské “hygge” neboli útulnou atmosféru, která vás naplní štěstím 🙂
Recept je to velmi snadný, stačí smíchat ingredience, naplnit cukrářský rukáv s ozdobnou špičkou těstem, tvořit věnečky a pak je péct. Uznávám, že těsto je spíš hutnější, takže se při tvorbě věnečků trochu zapotíte, pokud máte k dispozici mlýnek se zdobným nástavcem, určitě vám usnadní trochu námahy.
Recept na dánské vanilkové sušenky
Co potřebujete
- 1 lusk vanilky
- 250 g hladké mouky
- 175 g cukru moučka
- 200 g másla
- 75 g mandlí nebo mandlové moučky
- 1 vejce
Jak na to
- Pokud máte celé mandle, ve food processoru je rozmixujte na mandlovou mouku. Rozkrojte vanilkový lusk a zevnitř vyškrábněte tupou stranou nože semínka.
- Smíchejte všechny ingredience (mouka, cukr, máslo, vanilka, mandlová moučka, vejce) a vypracujte je v jednolité těsto.
- Dejte těsto do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou (já špičku zrovna neměla, tak mám jen hladké sušenky 🙂 ). Vyložte plech pečicím papírem a tvarujte kolečka o průměru 4-5 cm. Těsto je spíš hustší, počítejte s tím, že se u toho trochu zapotíte.
- Pečte na 180 °C přibližně 5 minut, dokud sušenky nezezlátnou. Máte hotovo! 🙂