Holandská omáčka je jedna ze základních omáček, které se učí kuchaři po celém světě. Připravuje se z vaječného žloutku, másla, citronové šťávy (nebo vinného octa), dochucuje se jen solí a pepřem, někdy také kajenským pepřem a dijonskou hořčicí. Holandská omáčka se používá například v oblíbeném receptu na vejce Benedikt, se zeleninou nebo s rybami.
Ačkoli se omáčka jmenuje “holandská”, je spojována s francouzskou kuchyní. Její původ je někde mezi oběma zeměmi: podle doložené historie ji připravovali francouzští Hugenoti (protestanti), kteří nejprve byli donuceni opustit na konci 17. století Francii a až poté jim byl umožněn návrat. Hugenoti, kteří se vrátili z Holandska, s sebou dovezli také recept na tuto omáčku.
Jako základní omáčka má spoustu variací. Jednou z nejznámější je bernská omáčka (připravovaná s šalotkou, bílým vínem a estragonem) nebo maltézská omáčka se šťávou z červeného pomeranče.
Recept na holandskou omáčku
Co potřebujete
- 3 vaječné žloutky
- 100 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka pepře
- sůl
- volitelné: 1 lžička dijonské hořčice
Jak na to
- V misce (nerezové nebo skleněné) vyšlehejte žloutky s citronovou šťávou.
- Připravte si parní lázeň: ve větším hrnci přiveďte k varu pár centimetrů vody, poté stáhněte plamen nebo snižte teplotu tak, aby voda jen lehce probublávala. Na hrnec potom položte misku s vyšlehanými žloutky. Pozor, nesmí se dnem dotýkat vody!
- Za stálého šlehání metličkou přimíchávejte k žloutkům rozpuštěné máslo. Přilévejte jej jen velmi pomalu. Pokračujte ve šlehání, dokud se vše dobře nespojí a omáčka nezhoustne. Bude to trvat pár minut.
- Jakmile omáčka lehce zhoustne, sundejte ji z ohně a zašlehejte sůl a pepř podle chuti. Podle chcete dochucovat, také dijonskou hořčicí, přidejte i ji.
Jak použít holandskou omáčku?
- Na chřest: skvělá je na spařeném zeleném chřestu.
- Na vejce Benedikt: nejlepší snídaně složená z anglických muffinů, opečené šunky a holandské omáčky.
- K rybě: polijte omáčkou plátek ryby, kterou jste předtím opekli z obou stran na pánvi.
Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky! :-K