Pokud vás někdo pozve ve Švédsku na kafe, můžete si být jistí, že k němu pravděpodobně dostanete tohoto nadýchaného kulatého šneka plného voňavé skořice. Skořicoví šneci jsou nejznámější švédskou sladkostí, průměrně prý každý Švéd sní ročně 316 šneků. Dokonce zavedli speciální den věnované jen tomuto skořicovému pokušení – Mezinárodní den kanelbullar se slaví od roku 1999 každý 4. říjen. Ano, kanelbullar je švédský výraz, který v překladu znamená “skořicové bochánky“.
Pro přípravu skořicových šneků potřebujete jen základní suroviny plus dvě trochu méně běžné suroviny: voňavé koření kardamom a na posypání tzv. perlový cukr, neboli cukr v malých kousíčkách, které na pečivu pěkně křupnou. Pokud jej ale nemáte, nezbude vám nic jiného, než jednoduše šneky posypat cukrem krystal.
Recept na švédské skořicové šneky
Co potřebujete
Na těsto
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- půl lžičky mletého kardamomu
- 50 g cukru krystal
- 1 lžička soli
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
Na náplň
- 100 g cukru krystal
- 3 lžíce skořice
- 150 g másla
Nahoru
- 1 vejce na potření
- perlový cukr (nebo cukr krystal) na posypání
Jak na to
- Dejte do hrnce mléko s máslem a na nižší teplotu nechte rozpustit. Poté sundejte z plotny a nechte zchládnout, aby mléko bylo teplé, ale ne horké.
- V misce smíchejte mouku, kardamom, cukr, sůl a droždí.
- Smíchejte mléko s máslem se suchými ingrediencemi a dobře propracujte. Těsto poté dejte do misky, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
- Připravte si náplň tak, že v hrnci roztopíte máslo s cukrem a se skořicí. Jakmile se cukr rozpustí, sundejte hrnec z plotny a nechte v chladné vodě směs ztuhnout, aby se snadno natírala.
- Vyložte si dva plechy pečicím papírem. Těsto si rozdělte na dvě části a vyválejte na obdélník.
- Potřete náplní rozválené těsto. Dlouhým okrajem srolujte těsto do rolky.
- Nakrájejte zoubkovaným nožem na kolečka a jednotlivé šneky rozmístěte na plech.
- Zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 45 minut. Poté potřete vajíčkem, posypte cukrem.
- Pečte na 180 °C 15-20 minut dozlatova (podle velikosti i chvilku déle).
Dobrý den, můžu se zeptat, kam zmizelo vejce z těsta? Je v ingrediencích, ale v postupu už ne. Děkuji. 😊
Hezký den, vejce se do těsta nedává, je určeno jen k potření šneků před pečením. Díky moc za upozornění, už by mělo být vše popsáno správně 🙂 Petra
Super recept! Doporucuji 😉 Pridala jsem jeste mlete orechy a rozinky pro me male mlsne jazycky.
To zní taky dobře 🙂
Vyborne! Synovi moc chutnalo 🙂
To jsem moc ráda! 🙂
Jsou skvělé. Zadělala jsem těsto s 500 ml mléka, došlo mi to až při pohledu do běsnícího robota. Takže jsem chtě – nechtě musela přidat ingredience na druhou dávku a máme doma přešnekováno. Na druhou stranu jsme v karanténě a je nás doma 5, tak si myslím, že se zkazit nestihnou…
Dva plechy byly jen se skořicí, 2 s rozinkami a ořechy. Jsou super obě varianty, díky za výborný recept.
Těsto super, ale náplň se mi při chlazení pokazila. Cukr se skořicí se slepil do chuchvalců a tuk z másla se oddělil. Konzistenci na mazání to tedy vůbec nemělo. 🙂 Netušíte, kde jsem mohla udělat chybu?
Zvláštní, to se mi zatím nestalo a důvod neznám. Napadá mě příště jen pohlídat teplotu ingrediencí (aby na začátku měly stejnou teplotu), máslo s cukrem zahřívat pomalu a určitě ho nevařit, jen zahřát, rozmíchat cukr a pryč z plotny. Snad se příště zadaří!
Dobrý den, ráda bych se zeptala, v Praze na Chodově je “kavárna ” kde toto prodávají s různými náplněmi a navrch mají polevu. Nevěděl by někdo recept na tu polevu? Je bílá. Děkuji
Hezký den, recept nemám, ale nejspíš se bude jednat polevu z krémového sýra, skořicoví šneci se takto připravují v USA 🙂