Venezuelské slané sýrové tyčinky TEQUEÑOS

Venezuelské tequeños jsou originální pochoutkou, která kombinuje lahodný rozteklý sýr s obalem z křupavého smaženého těsta. Někdy se těmto tyčinkám se sýrem říká také deditos de queso (sýrové prstíky) nebo palitos de queso (sýrové tyčinky). Připravují se po celé Jižní Americe, ale pocházejí z Venezuely, kde podle jedné z teorií vznikly jako geniální způsob, jak zlikvidovat zbytky při vaření.

Nejčastěji se připravují s druhem sýra, který nese název queso blanco (v překladu bílý sýr), což je tradiční jihoamerický slaný sýr. V místních poměrech ale můžeme využít jakýkoli sýr, který máme po ruce, ideální jsou sýry s výraznější chutí (např. gouda). Tyto tyčinky mohou být skvělým předkrmem i netradičním pohoštěním pro návštěvy, především pokud je doplníte výraznou venezuelskou avokádovou salsou guasacaca.

Venezuelské slaný sýrové tyčinky s avokádovou salsou - Ochutnejte svět

Recept na sýrové tyčinky tequeños

Co potřebujete

  • 400 g tvrdého sýra vcelku (ideálně jihoamerický queso blanco – neboli bílý sýr, můžete nahradit jakýmkoli sýrem, který máte k dispozici, doporučuji např. goudu)
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • půl lžičky soli
  • voda
  • volitelné: olej na smažení (pokud budete tequeños smažit, je možné je také péct)

Jak na to

  1. Ve větší míse smíchejte mouku se solí. Přidejte máslo a vejce a prsty promíchejte.
  2. Po lžících přidávejte teplou vodu a propracovávejte, dokud se ingredience nespojí do těsta.
  3. Dobře prohnětejte, poté v misce zakryjte fólií a nechte půl hodiny těsto odpočinout v lednici.
  4. Kostku sýra nakrájejte na tyčinky, které budou mít hranu kolem 0,5 až 1 centimetr.
  5. Těsto poté rozválejte na tenký obdélníkový plát. Nakrájejte rádlem nebo nožem na dlouhé pásky(šířka 2 cm, délka kolem 25 cm).
  6. Vezměte si jednu tyčinku a od špičky ji obalujte připraveným páskem těsta: nejprve zakryjete špičku, pak těsto omotáváte, až se dostanete na konec sýrové tyčinky, který také obalíte dokola těstem.
  7. Je důležité zkontrolovat, aby těsto pokrývalo sýr po celém jeho povrchu, jinak sýr při smažení vyteče. Poté ještě v dlani těsto na sýru dobře umačkejte.
  8. Smažte v pánvi nebo ve fritovacím hrnci na vyšší teplotu – cílem je, aby se těsto rychle usmažilo dozlatova a přitom sýr zůstal uvnitř. Stačí pár minut.
  9. Tequeños mají samy o sobě spíš méně výraznou chuť, proto je třeba je servírovat s výraznější salsou, skvělé jsou například s avokádovou salsou guasacaca.

Venezuelské slaný sýrové tyčinky s avokádovou salsou - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Venezuelské sýrové tyčinky TEQUEÑOS
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

3 thoughts on “Venezuelské slané sýrové tyčinky TEQUEÑOS

  1. Hello! A Venezuelan here!

    In the Czech Republic, there are 3 cheeses that I’ve found that can be used for tequeños.

    My favorite can be found in Lidl, interestingly mostly during summer time. It is there “Gretiki Klasik”

    https://www.lidl.cz/p/gretiki-syr-na-gril/p6715411

    The other two are from Gran Moravia, and you can find them all year long:

    https://www.laformaggeriaonline.com/product/grilami-la-formaggeria-gm/

    https://www.laformaggeriaonline.com/product/caciotta-fresca-la-formaggeria-gm/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *