Venezuelské tequeños jsou originální pochoutkou, která kombinuje lahodný rozteklý sýr s obalem z křupavého smaženého těsta. Někdy se těmto tyčinkám se sýrem říká také deditos de queso (sýrové prstíky) nebo palitos de queso (sýrové tyčinky). Připravují se po celé Jižní Americe, ale pocházejí z Venezuely, kde podle jedné z teorií vznikly jako geniální způsob, jak zlikvidovat zbytky při vaření.
Nejčastěji se připravují s druhem sýra, který nese název queso blanco (v překladu bílý sýr), což je tradiční jihoamerický slaný sýr. V místních poměrech ale můžeme využít jakýkoli sýr, který máme po ruce, ideální jsou sýry s výraznější chutí (např. gouda). Tyto tyčinky mohou být skvělým předkrmem i netradičním pohoštěním pro návštěvy, především pokud je doplníte výraznou venezuelskou avokádovou salsou guasacaca.
Recept na sýrové tyčinky tequeños
Co potřebujete
- 400 g tvrdého sýra vcelku (ideálně jihoamerický queso blanco – neboli bílý sýr, můžete nahradit jakýmkoli sýrem, který máte k dispozici, doporučuji např. goudu)
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- půl lžičky soli
- voda
- volitelné: olej na smažení (pokud budete tequeños smažit, je možné je také péct)
Jak na to
- Ve větší míse smíchejte mouku se solí. Přidejte máslo a vejce a prsty promíchejte.
- Po lžících přidávejte teplou vodu a propracovávejte, dokud se ingredience nespojí do těsta.
- Dobře prohnětejte, poté v misce zakryjte fólií a nechte půl hodiny těsto odpočinout v lednici.
- Kostku sýra nakrájejte na tyčinky, které budou mít hranu kolem 0,5 až 1 centimetr.
- Těsto poté rozválejte na tenký obdélníkový plát. Nakrájejte rádlem nebo nožem na dlouhé pásky(šířka 2 cm, délka kolem 25 cm).
- Vezměte si jednu tyčinku a od špičky ji obalujte připraveným páskem těsta: nejprve zakryjete špičku, pak těsto omotáváte, až se dostanete na konec sýrové tyčinky, který také obalíte dokola těstem.
- Je důležité zkontrolovat, aby těsto pokrývalo sýr po celém jeho povrchu, jinak sýr při smažení vyteče. Poté ještě v dlani těsto na sýru dobře umačkejte.
- Smažte v pánvi nebo ve fritovacím hrnci na vyšší teplotu – cílem je, aby se těsto rychle usmažilo dozlatova a přitom sýr zůstal uvnitř. Stačí pár minut.
- Tequeños mají samy o sobě spíš méně výraznou chuť, proto je třeba je servírovat s výraznější salsou, skvělé jsou například s avokádovou salsou guasacaca.
Hello! A Venezuelan here!
In the Czech Republic, there are 3 cheeses that I’ve found that can be used for tequeños.
My favorite can be found in Lidl, interestingly mostly during summer time. It is there “Gretiki Klasik”
https://www.lidl.cz/p/gretiki-syr-na-gril/p6715411
The other two are from Gran Moravia, and you can find them all year long:
https://www.laformaggeriaonline.com/product/grilami-la-formaggeria-gm/
https://www.laformaggeriaonline.com/product/caciotta-fresca-la-formaggeria-gm/
Hello Carlos, thanks for the great tips! I will try them 🙂