Tyto těstoviny se složitým názvem mají ve svém názvu téměř všechny potřebné ingredience. V překladu aglio, olio e peperoncino totiž znamená česnek, olej a feferonky. A právě tato trojice určuje skvělou výraznou chuť tohoto jednoduchého italského jídla!
Špagety aglio, olio e peperoncino pochází z Neapole. Údajně tuto kombinaci začali vařit chudí italští farmáři, kteří museli vařit svá jídla jednoduše a z několika mála ingrediencí. Dnes jsou však tyto těstoviny velmi oblíbené mezi širokou veřejností po celém světě. V různých regionálních variacích se k základním ingrediencím mohou přidávat také vongole, mořské plody, které mají formu malých mušlí, krevety nebo sýr (především parmezán nebo pecorino).
Vyzkoušejte základní recept na špagety aglio, olio e peperoncino a objevte chuť Itálie v jídle, které budete mít hotové za 15 minut!
Recept na špagety nebo tagliatelle aglio, olio e peperoncino
Co potřebujete
- 200 g špaget nabo tagliatelle, ideálně domácí (recept na domácí těstoviny zde)
- 8 stroužků česneku
- 2 peperoncini – feferonky (mohou být čerstvé nebo sušené)
- olivový olej
- hrst petrželové natě
- sůl
Jak na to
- Uvařte připravené těstoviny ve vroucí osolené vodě.
- Zatímco se těstoviny vaří, oloupejte česnek a nasekejte jej na tenké plátky. Stejně tak nasekejte nadrobno papričky a čerstvou petržel.
- Rozehřejte olivový olej – je dobré zvolit kvalitní olivový olej, jelikož určuje chuť výsledných těstovin a je dobré s ním nešetřit. Přidejte papričky a česnek a nechte ingredience chvíli opékat, aby se uvolnila jejich chuť a rozvoněly se. Neměly by se však opéct dozlatova, pouze se prohřát.
- Pak přidejte petržel, lehce promíchejte a odstavte směs bokem.
- Jakmile máte uvařené špagety, přidejte je do pánve a dobře promíchejte. Pokud je třeba, můžete lehce dosolit.
- Před servírováním můžete přidat trochu čerstvé petrželky, ale nezapomeňte, že u tohoto jídla je nejdůležitější chutí česnek, olej a feferonky.
One thought on “Špagety nebo tagliatelle AGLIO, OLIO E PEPERONCINO”