INSALATA SICILIANA: Fenyklový salát s pomerančem

Znáte fenykl? A používáte ho? Jestli si s ním nevíte, rady tento sicilský salátek by mohl být skvělým způsobem, jak se s touto zeleninou seznámit. Pomeranče a fenykl se svou lehkou anýzovou chutí si skvěle rozumí, díky tomu se stala Insalata Siciliana di Arance e Finocchi nejoblíbenější variantou italského pomerančového salátu. Jedná se o typický předkrem nebo přílohu, a to hlavně v zimním obdobím.

Pomeranče jsou jednou z hvězd sicilské kuchyně. Na sopečný ostrov tuto surovinu přivezli Arabové v 15. století, kdy vládli tomuto území. Arabové odešli, pomeranče zůstaly. V nejjednodušší verzi se pomerančový salát připravuje jen z pomerančů, olivového oleje, soli a pepře. V současnosti se velmi často přidávají černé olivy a červená cibule. Existují ale i varianty s uzeným sleděm nebo nasolenými ančovičkami, skvěle se k salátu hodí i kapary. K doladění chuti můžete použít i bylinky, dobře funguje svěží máta. Vyberte si sami, které ingredience máte rádi, mě oslovila k doladění kombinace slaných ančoviček, červené cibule a máty.

Sicilský salát s pomeranči a fenyklem

Recept na pomerančový salát s fenyklem

Co potřebujete

  • 3 pomeranče (cca 450 g po očištění)
  • 1 fenykl (cca 150 g po očištění)
  • hrst černých oliv
  • olivový olej
  • sůl
  • černý pepř
  • Na ozdobu (volitelné, nepřidávejte nic nebo si vyberte, co máte rádi): 1 malá červená cibule, uzený sleď, ančovičky, pár lístků máty, kapary. V receptu a na fotkách je kombinace cibule, ančoviček a máty.

Jak na to

  1. Odkrojte z fenyklu listnatou část, bulvu si postavte a rozkrojte napůl. Vykrojte spodní tvrdou dřevnatou část. Zbývající fenykl nakrájejte na tenké plátky.
  2. Z pomeranče je třeba okrát celou slupku i se spodní částí, nebudeme ho tedy loupat. Nožem odkrojte horní a spodní část, poté postupně obkrájejte dužinu, dokud vám nezůstane jen oranžová dužina. Nakrájejte ji na půlcentimetrové plátky, ty poté překrojte napůl.
  3. Červenou cibuli očistěte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky.
  4. Smíchejte fenykl, pomeranč a cibuli, přidejte sůl, pepř a olivový olej. Pokud budete přidávat ančovičky nebo slanější uzenou rybu, přidejte méně soli, jinak s ní nešetřete a zeleninu podle chuti dosolte.
  5. Na salát naskládejte černé olivy, lístky máty, kapary, ančovičky nebo sledě – cokoli, čím si chcete salát dozdobit a dochutit. Na závěr dolaďte salát čerstvě namletým pepřem.Sicilský salát s pomeranči a fenyklem
Shrnutí
recipe image
Recept na
INSALATA SICILIANA: Fenyklový salát s pomerančem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *