Italské těstoviny jsou klasikou, která nestárne. Pokud jste již propadli kouzlu domácích těstovin, pak váš časem určitě zláká myšlenka připravit si doma nejen špagety, tagliatelle nebo lasagne, ale vyzkoušet také některý druh plněných těstovin. Nejjednodušší volbou pak budou ravioli!
Ravioli jsou jednoduše řečeno dva čtverce těsta slepené dohromady s chutnou náplní uprostřed. Mohou mít nejen čtvercový tvar, ale také kruhový, půlkruhový nebo trojúhelníkový. Mohou se plnit sladkými a slanými náplněmi, v tomto receptu se ale zaměříme na tradiční recept z oblasti Říma, podle kterého se ravioli plní ricottou smíchanou se špenátem (italsky ravioli ricotta e spinaci). Ravioli mají dlouhou tradici především spojenou s vegetariánskými náplněmi a díky tomu jsou oblíbené v období půstu. Najdeme však také verze ravioli plněných mořskými plody nebo masem.
Ravioli se tradičně (někdy od 14. století, kdy byla objevena v Benátkách první zmínka o plněných těstovinách) servírovaly jen uvařené a “plovoucí” ve vývaru. Tyto těstoviny se dodnes v Itálii připravují pod názvem ravioli al brodo. Později se ravioli připravovaly tak, že se osmahly na roztopeném másle a doplnily bylinkami nebo sýrem. Od 16. století, kdy byly do Evropy přivezeny rajčata, se začaly ravioli připravovat také s tradiční rajčatovou omáčkou. V dnešní době najdeme po celé Itálii i světě spoustu různých variant náplní i omáček, proto se nebojte experimentovat a naplňte ravioli tím, co máte nejraději.
Recept na plněné těstoviny (ravioli) s ricottou a špenátem
Co potřebujete
Na domácí těstoviny
- 200 g hladké nebo semolinové mouky
- 2 vejce velikosti M (mají cca 60 g)
- špetka soli
- olivový olej/mléko (podle potřeby a velikosti vajec, většinou stačí cca 2 lžíce)
Náplň
- 250 g špenátu
- 125 g ricotty
- 50 g parmezánu
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Na dokončení
- 50 g másla
- 3 lístky šalvěje
- hrst parmezánu
Jak na to
- Připravte si těsto na těstoviny: postupujete podle tohoto návodu na domácí těstoviny. Ve zkratce – připravte si těsto, nechte jej odpočinou v lednici, poté jej vyválejte nebo vylisujte strojkem na těstoviny na tenké pláty.
- Poté si připravte náplň. Pokud máte čerstvý špenát, spařte jej několik minut ve vroucí vodě, poté přeceďte a nakrájejte nožem na menší kousky. Pokud máte mražený, jednoduše jej rozmrazte a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Poté smíchejte špenát s ricottou a s vajíčkem, osolte, opepřete a přisypejte trochu muškátového oříšku.
- Na pracovní desce máme nyní připravené tenké a dlouhé pláty těsta. Za pomoci rádla nebo zubatého nože je nakrájejte tak, aby vám vznikly stejně široké pláty. Šířka by měla odpovídat velikosti jednoho ravioli.
- Na těsto za pomoci dvou lžiček pokládejte kuličky náplně v pravidelných rozestupech.
- Připravte si sklenici s vodou a mašlovačku. Mašlovačku namočte ve vodě a potřete veškerou plochu těstovin kolem náplně.
- Nyní si vezměte druhý plát těsta a z jednoho konce jej začněte pokládat na první plát s náplní. Zatímco jednou rukou držíte plát těsta, druhou rukou umáčkávejte vrchní plát kolem náplně tak, aby se oba pláty slepily a zároveň aby kolem náplně zůstalo minimum vzduchu.
- Aby byly ravioli pěkně pravidelné, můžete si vzít malou skleničku nebo kulatého panáka, položit jej na náplň a krouživým pohybem ji zarovnat v těstě tak, aby měla hezky pravidelný tvar.
- Poté prsty zkontrolujte, že je těsto všude dobře přilepené a rádlem nebo nožem nakrájejte ravioli na jednotlivé kousky. Stejně postupujte s veškerým dalším těstem a náplní.
- Ravioli poté uvařte v osolené vroucí vodě. Stačí přibližně 4 minuty.
- Pro dokončení dejte na pánev kousek másla a pár lístků šalvěje. Nechte ji rozvonět na roztopeném másle a poté vsypejte uvařené ravioli. Přisypejte hrst strouhaného parmezánu a promíchejte, aby se ravioli obalily v sýru a voňavém másle. A máte hotovo! Buon apettito 🙂
One thought on “Plněné těstoviny RAVIOLI se špenátem a ricottou”