Na horkém jihu Španělska se můžete v létě ochladit různými dobrotami, nejznámější jsou nejspíš studené polévky gazpacho nebo salmorejo. Umí tady ale připravit také zajímavé saláty a jedním z nich je i pipirrana. Na různých místech v oblasti Andalucía se připravuje různými způsoby, mě zaujala pipirrana z města Jaén (pipirrana de Jaén). Krásně zralá čerstvá rajčata v něm hrají prim, doplňuje je zelená paprika, vařené vejce, tuňák. Salát je dochucený emulzí ze žloutků, soli a olivového oleje, do které se může přidat také trocha česneku. Jednoduché, ne?
Název pipirrana odkazuje k jedné z ingrediencí, „pipirrán“ je arabsky „paprika“. Jak vidíte na fotce, výsledkem je salát, který má spoustu šťávy. Nabírejte si ho ideálně lžící a nezapomeňte na kus dobrého chleba, který budete do ochucené rajčatové šťávy namáčet.
Recept na rajčatový salát pipirrana
Co potřebujete
- 1 kg rajčat
- 1 malá zelená paprika (nebo půlka velké papriky)
- 1 malá konzerva tuňáka (80 g)
- 2 vejce
- 1 malý stroužek česneku
- lžička hrubozrnné soli
- 100 ml olivového oleje
- chléb k servírování
Jak na to
- Uvařte vajíčka natvrdo (10 minut).
- Nyní je třeba oloupat rajčata. Dejte si vařit hrnec s vodou. Poté na spodní straně rajčat nařízněte slupku do kříže. Snažte se naříznout opravdu jen slupku, ne dužinu uvnitř, ať nepřijdete o šťávu. Rajčata vařte 1 minutu ve vroucí vodě, poté je stačí vytáhnout, nechat trochu zchládnout a oloupat.
- Rajčata nakrájejte nadrobno a dejte do misky i s veškerou šťávou. Papriku nakrájejte na drobné kousky a přidejte ji k rajčatům.
- Uvařená vajíčka oloupejte a rozkrojte napůl. Vyjměte žloutek a odložte si ho stranou, bílky nakrájejte nadrobno a přidejte k rajčatům a paprice.
- Do hmoždíře dejte stroužek česneku s hrubozrnnou solí a míchejte, dokud vám nevznikne pasta. Poté přidejte žloutky a znovu vše zapracujte do jednolité pasty. Nakonec postupně přilévejte olej, po každém přilití vždy dobře promíchejte, aby vám vznikla emulze. Přidejte ji k rajčatům a promíchejte.
- Podle chuti dosolte. Na salát poskládejte kousky tuňáka.
- Před servírováním dobře vychlaďte. Nezapomeňte k pipirraně servírovat čerstvý chléb nebo bagetu.