Zní to jako pěkná divočina: brusinky v portském víně, modrý sýr, skořice, Tabasco… Ale po ochutnání jsem zjistila, že to dává smysl (a že člověk má zkusit všechno). Sladkokyselý dresink s lehkým pikantním řízem dodává výraznou chuť směsi listových salátů. Brusinky a mandle skvěle ladí se silným vínem a aromatickým sýrem. Dohromady? Chuťová bomba.
Jižanská kuchyně státu Louisiana je plná výrazného koření s pikantním nádechem a takový je i Louisiana Sunburst Salad. Jeho historie není dlouhá, i tak se ale recept rozšířil do celého světa a stal se stálicí v mnoha kuchyních. Byl proslaven díky restauraci The Palace Café v New Orleans, která otevřela v roce 1991.
Co se týče ingrediencí, některé jsou u nás hůře k sehnání, zároveň jsou ale snadno nahraditelné, aniž by chuť salátu výrazně utrpěla. Řadím k nim sýr s modrou plísní Stilton (nahraditelný roquefortem nebo kvalitní nivou) a malinový ocet (nahraditelný červenným vinným octem).
Recept na Louisiana Sunburst Salad
Co potřebujete
- 1 balení salátu Mesclun (125 g) – mix různých druhů listových salátů, jako je například římský salát Little Gem, čekanka, rukola, špenát a další
- 80 g sušených brusinek
- 120 g modrého sýra (tradičně sýr Stilton, můžeme nahradit roquefortem nebo kvalitní nivou)
- 40 g plátkovaných mandlí
- cca 80 ml červeného portského vína
Na dresink
- 80 ml olivového oleje (cca čtvrt hrnku)
- 3 lžíce malinového octa (nahradila bych červenným vinným octem)
- 2 lžíce vody
- 5 stříknutí Tabasca
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- černý pepř podle chuti
Jak na to
- Den před přípravou salátu zalijte brusinky portským vínem tak, aby byly ponořené, a nechte je do dalšího dne nasáknout.
- Omyjte listy salátu a nechte je dobře okapat.
- Všechny ingredience na dresink dejte do misky a metličkou promíchejte, aby se spojily. Zálivku nalijte na listy salátu a promíchejte. Podle chuti můžete přidat sůl.
- Mandle nasucho opražte na pánvi. Slijte přebytečné víno z brusinek. Sýr rozdrobte prsty nebo nakrájejte na kostičky.
- Listy salátu rozdělte na talíře, posypejte brusinkami, mandlemi a sýrem.