WATALAPPAN: Kokosový pudink s kešu ze Srí Lanky

Pudinkový dezert s vůní exotického koření, neobvyklou kokosovou chutí a křupavými kešu oříšky. Když jsem poprvé ochutnala tento dezert, připomněl mi svou vůní Vánoce. Na Srí Lance je ale tento kokosový pudink populární především v muslimských komunitách a připravuje se u různých slavnostních příležitostí, například na oslavu konce Ramadánu. Původně ale pochází od Malajů, kteří přišli na Srí Lanku v období holandské kolonizace.

Pro přípravu watalappanu se používá jedna neobvyklá ingredience: nerafinovaný palmový cukr, který se prodává v podobě cukrových blocích. Bez problému se ale nahrazuje také nerafinovaným třtinovým cukrem, který u nás můžete koupit ve zdravé výživě. Oproti běžnému třtinovému cukru má výrazně tmavší barvu a díky vysokému obsahu melasy je lepivější. Právě díky těmto druhům cukru je výsledný pudink takto tmavé barvy.

Watalappan - kokosový pudink s kešu a rozinkami - Ochutnejte svět

Recept na kokosový pudink watalappan

Co potřebujete

  • 4 vejce
  • 110 g třtinové melasy (nebo tmavý nerafinovaný třtinový cukr)
  • 200 ml kokosového mléka
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli
  • hrst kešu oříšků a rozinek na ozdobu

Jak na to

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. V hrnci smíchejte kokosové mléko, třtinovou melasu a koření (kardamom, muškátový oříšek a skořici). Vařte, dokud se cukr nerozpustí, poté sundejte z plotny a nechte trochu zchladnout.
  3. V misce šlehejte vejce, dokud nebudou krémová a vyšlehaná, poté přimíchejte ke kokosovému mléku.
  4. Nyní je třeba nalít těsto do formiček: můžete zvolit buď více malých formiček (a vzniknou vám pak samostatné porce) nebo jednu větší formu (pudink pak budete krájet jako dort na jednotlivé porce). Formičky vymažte olejem a vylijte do nich připravenou směs.
  5. Pudink budeme péct ve vodní lázni: větší nádobu naplňte vodou a formičky do ní položte, aby byly ponořené. Pokud nemáte k dispozici tolik nádob, můžete jen zakrýt alobalem. Pečte cca 30-40 minut, dokud nebude směs tuhá. Může to trvat i méně, velmi záleží na velikosti formy.
  6. Nechte lehce vychladnout, vyklopte opatrně z formiček, překryjte plastovou fólií a nechte vychladit v lednici.
  7. Servírujte posypané kešu oříšky a rozinkami.

Některé recepty přidávají rozinky a kešu oříšky přímo do pudinku. Vyzkoušela jsem a je to super! S každým kousnutím se vám mísí chutě ořechů a rozinek, takže doporučuju, i když to není tak efektní jako ozdobit každou porci jako dortík 🙂

Shrnutí
recipe image
Recept na
WATALAPPAN: Kokosový pudink s kešu ze Srí Lanky
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *