Pudinkový dezert s vůní exotického koření, neobvyklou kokosovou chutí a křupavými kešu oříšky. Když jsem poprvé ochutnala tento dezert, připomněl mi svou vůní Vánoce. Na Srí Lance je ale tento kokosový pudink populární především v muslimských komunitách a připravuje se u různých slavnostních příležitostí, například na oslavu konce Ramadánu. Původně ale pochází od Malajů, kteří přišli na Srí Lanku v období holandské kolonizace.
Pro přípravu watalappanu se používá jedna neobvyklá ingredience: nerafinovaný palmový cukr, který se prodává v podobě cukrových blocích. Bez problému se ale nahrazuje také nerafinovaným třtinovým cukrem, který u nás můžete koupit ve zdravé výživě. Oproti běžnému třtinovému cukru má výrazně tmavší barvu a díky vysokému obsahu melasy je lepivější. Právě díky těmto druhům cukru je výsledný pudink takto tmavé barvy.
Recept na kokosový pudink watalappan
Co potřebujete
- 4 vejce
- 110 g třtinové melasy (nebo tmavý nerafinovaný třtinový cukr)
- 200 ml kokosového mléka
- půl lžičky mletého kardamomu
- půl lžičky muškátového oříšku
- půl lžičky skořice
- špetka soli
- hrst kešu oříšků a rozinek na ozdobu
Jak na to
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- V hrnci smíchejte kokosové mléko, třtinovou melasu a koření (kardamom, muškátový oříšek a skořici). Vařte, dokud se cukr nerozpustí, poté sundejte z plotny a nechte trochu zchladnout.
- V misce šlehejte vejce, dokud nebudou krémová a vyšlehaná, poté přimíchejte ke kokosovému mléku.
- Nyní je třeba nalít těsto do formiček: můžete zvolit buď více malých formiček (a vzniknou vám pak samostatné porce) nebo jednu větší formu (pudink pak budete krájet jako dort na jednotlivé porce). Formičky vymažte olejem a vylijte do nich připravenou směs.
- Pudink budeme péct ve vodní lázni: větší nádobu naplňte vodou a formičky do ní položte, aby byly ponořené. Pokud nemáte k dispozici tolik nádob, můžete jen zakrýt alobalem. Pečte cca 30-40 minut, dokud nebude směs tuhá. Může to trvat i méně, velmi záleží na velikosti formy.
- Nechte lehce vychladnout, vyklopte opatrně z formiček, překryjte plastovou fólií a nechte vychladit v lednici.
- Servírujte posypané kešu oříšky a rozinkami.
Některé recepty přidávají rozinky a kešu oříšky přímo do pudinku. Vyzkoušela jsem a je to super! S každým kousnutím se vám mísí chutě ořechů a rozinek, takže doporučuju, i když to není tak efektní jako ozdobit každou porci jako dortík 🙂